用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:細仔入讀學之園(凱帆校)PN的機會? ...
go

請教:細仔入讀學之園(凱帆校)PN的機會? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 方麗娟 於 09-10-5 22:23 發表
0711男仔, 是2009-2010年度PN waitlist,
同時報了明年(2010-2011)年度的K1,
將於下月面試.

請問這會否提高小朋友於本年12月(足2歲)入讀PN的機會? 有此經驗的家長可否分享一下?

謝謝! ...

入讀此校最佳方法係參加佢既playgroup.
我女0701,今年二月插左PN

醒目開學勳章

原帖由 kiu_kiu 於 09-10-6 09:27 發表

請問playgroup是否kindermusik?
thanks

個playgroup好似叫Toddler's Venture,係由PN班主任同一位外藉老師教,班主任每月轉一次,外藉老師每week轉一次,小朋友熟左果啲老師同環境,interview會好啲,就算小小失手,因老師認識個小朋友,應該好啲

醒目開學勳章

原帖由 方麗娟 於 09-10-6 15:19 發表

正是.

上次in PN時囝囝正值返緊kindermusik, interview時表現都幾好, storytime坐响佢坐右兩旁的兩個女孩, 一個食糖一個大喊, 但囝囝都冇受影響好有心機聽故事; 同老師個別in時又冇喊仲好好笑容...可惜最後都係on ...

好似所有細仔也是waiting...
到11月有位就會call你
PM好有可能仍有位...
你得閒call佢地問下依家係唔係full晒,12月插班機會大唔大,佢地Admin好好人,我果時也常call佢地,等佢地一有位就call你先
今年三四月佢地仲周圍call人插PN,我friend報KG, 佢叫佢四五月插PN先...

醒目開學勳章

原帖由 方麗娟 於 09-10-7 13:34 發表

我打過去問, 佢幫我check咗阿仔仲係on waitlist,
我都明白通常d小朋友退學都係一個月通知,
即係最快都要10月底11月初才知道有冇位.
我咪順便問埋幾時in K1, 佢話11月份in, 會寄信通知interview日期和時間.
只係我 ...

我都覺得個priorty無乜影嚮,佢地有位時就會盡call家長...因你個仔未夠年紀,所以依家一定係waiting.
你下次就咁問佢依家係唔係full晒...
我女插到因當時PM未full,剩阿女果班都有4個位...
不過唔知今個學年乜環境,佢越來越出名、BB又越來越多
無左個playgroup我諗係用左來開小一面試班,我見Sat 有校車接小朋友上...
‹ 上一主題|下一主題