用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW
樓主: BB豬MUMMY
go

ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-11-6 12:26 發表
just finished the interview at 9:45 this morning, it allows one parent (my husband) entry the campus and i waiting outside of the school.

but my husband has bad feeling fm st. cat as the interviewer  ...

我諗我明白你先生點解咁諗,其實in我女果個老師幾好笑容,好有經驗...
但當我女將黃色車講成黃色的士時,佢竟然回應:
哈哈,你係邊見個黃色的士呀,我未見過喎,你媽咪一定無帶你坐過的士啦...  
走時呀女拉完椅同佢講Bye Bye,佢回應:
你笑住再同我講一次Bye Bye!
因為個老師幾壓場,呀女有點緊張,笑唔出,但呀女都用手指指下面珠心,做左個哈哈笑樣,呀女好盡力,我好感動,但有點唔舒服:(
我好sure呢個老師會幾effective教到小朋友嘢,我只是有點迷惘......

醒目開學勳章

原帖由 AS_Baby 於 09-11-7 10:07 發表
比著我會答佢:"我地係在new york搭,在hk我地冇搭,因為有私家車呀..."

我事後都後悔當時無話佢知new york啲的士係黃色
我諗唔起away from the city啲的士係黄色

醒目開學勳章

[quote]原帖由 cherylyau_b 於 09-11-7 16:32 發表

你地小朋友interview時係自己答晒d問題,定係你地guide下,佢自己答呀??自己答呀,我guide個女整扣,老師都好似唔太like,所以阿女答乜我都無加口,其實係唔係任何interview,家長最好都唔幫口呢???
interview時,怕唔怕醜呀??少少啦
有冇小朋友響interview時喊呀??有呀,喊下停下咁,我In 左4間,3間都有同組B喊...

醒目開學勳章

原帖由 jswailam928 於 09-11-8 01:33 發表
我都係問左頭2條問題...

me too.但佢另問我女女依家有無返學,課外活動學緊乜...

醒目開學勳章

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-7 18:40 發表

Thanks !!
你咁快就in左4間呀??邊四間呀??唔怪得知你個女咁叻,自己答晒喇~~
我個女都有d怕醜呀~~

我In 左崇真、St cat, 劍嗚同德望,St Cat係佢第2間In,有時小朋友唔係咁易control,有媽咪話老師惡個小朋友返而又答又follow,我個女都有時會咁,In劍嗚時老師好nice,我個女9唔撘8,問佢隔離係邊個,佢話XXX(我個中文名),問佢乜圖形,佢話呢個好細,咁老師只好問佢邊個最大...全場唔理老師問乜,只講自己想講的...
兩個月前唔會同陌生人講嘢,自己名都唔講,兩個月後邊個問佢都講,我諗我有點好彩,唔知佢係大左定要多謝佢PN老師...

醒目開學勳章

原帖由 linglingng 於 09-11-8 23:21 發表

好彩你冇講咋. 唔係bad list 你呀. 串佢即係話佢見識小啦! 個人見解.

Maybe blacklist already

醒目開學勳章

Thank you for all tactics' sharing
It's really useful for my others' coming interviews
‹ 上一主題|下一主題