用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今曰德望second in
樓主: kswcathy
go

今曰德望second in   [複製鏈接]

回覆:今曰德望second in

In 家長唔知你們問咗乜呢?
老師問我對學校有乜期望?我即時心唸「你哋對收生有乜期望至真」。之後又問點樣認識德望?唔通話我睇到升唔到德小嘅家長喺EK寫乜。之後老師問完好似滾水陸腳咁走咗。
老實講,真係唔知學校想點?

好似早段in嘅著數啲, 又快又有歌唱。我囡囡出返來話「其他BB喊呀,無歌唱呀,淨係問顔色」。點解咁唔同嘅?:;pppp:

囡囡可算是不幸運的一群,11時後面試。在我舒發我嘅悶氣前,首先恭喜對GH面試有良好感覺嘅父母,因為學校有時間同你們家長及囡囡互相了解。

我很了解校方在面試嘅安排本意是好的,希望利用全方位撰志同道合嘅學生...只可惜,我和友人嘅面試經驗就可能是另一極端。不知是冰山一角,或是個別事件。

早前有家長話,老師面見內容深入,時間較長,問6-7題。但我嘅感覺係有很大嘅落差,我嗰組嘅老師們只花了5分鐘便見完所有家長。而我總算是最後一個出來,互有交流,老師只問了我兩條問題,全程老師沒有寫筆記,而且我離開不過1分鐘老師已出來接代下批家長。

可憐老師行程緊密,不知老師們能否把面見內容記下以備日後審批之用?可能我太多疑,老師們可能太有經驗,問兩句已知家長可否配合學校教育方針;又或者校方太有愛心,知道我們等到肚餓了,讓我們可以早點去食飯。

而友人見識到的,可算大開眼界。友人囡囡因不願意獨自入課室,所以有愛心及同情心嘅老師讓佢站在門口鼓勵囡囡。出來後佢複述了裏面混亂嘅情況,小朋友喊嘅喊(同台不只一個),出位嘅出位,可憐這班有愛心嘅老師在2O多分鐘面見中,可算疲於奔命。老師可以進行考核嘅時間不到5分鐘。外面等候嘅家長滿以為已見了廿多分鐘,囡囡必定是過五關,斬六將,誰知要過關斬將嘅係這班盡責嘅老師。

請問家長,你覺得老師應該foul走邊個呢?係喊沒耐性等太久的,或是出位的,或是家長陪同的,又或是控制不到場面的老師,定所有呢?

喺今次GH 2nd in,友人與我只感無奈,沒有是誰的錯。家長面見及考生考核各得5分鐘,可以選出最適合嘅家長及學生嗎?

個人愚見,每個家長及校方都想通過不同型式嘅考核來把一些沒入圍嘅小朋友比下去(來抬高自己?),但結果只有可能係兩敗驅傷,來面試嘅家長只有覺得有欠公道,老師們舟車勞頓、疲於奔命,2-3歲嘅小人兒就不用多講了。

大家再想,校方何不把兩次面試合為一個?分為兩天面見,以傳統方法,一位老師、兩個家長及考生面見呢?每組花長一點時間更容易互相了解。(其實同日我另一個interview就是這個方式)全程一對一,日後無offer都心甘命底,唔洗有啲人要等歺飽,又或者給同組小孩影響。

希望校方日後在教學方面不會好似今年面試--「好心做壞事」。家長們會對GH希望越大,失望只會越大。

最後希望有幸入讀的囡囡勞力愉快,沒法入讀的不要介意,人生漫長。

‹ 上一主題|下一主題