用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會
樓主: 四隻貓
go

蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會   [複製鏈接]

回覆:蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會

我都係IT呢行,一聽就知用係一個特定時間register呢個方法行唔通。伺服器根本無可能一個時間處理咁多requests. 我諗起碼有四五千個考生,每個考生又會有幾個人幫佢報,成萬幾二萬個requests, 就算部機handle 到,佢個network 都support 唔到。除非你洗好多$係硬件上,買好多部勁機,買條大啲的bandwidth,但係學校又點可能為呢樣野洗咁多$呢?

我覺得抽纖好啲,大不了整個公開抽纖,邊個唔信咪自己上間學校睇個抽纖過程。

一係直情冇簡介會,浄係簡介video .有咩問題電郵比學校,之後再用video答

呢啲情形根本無可能fix到,佢reboot 過部機都又要再面對成萬幾個requests,即刻再死過。

見到佢maintainence告示,比我都會咁做,止咗血先,唔好咁多人再chok 個網站。不過有幾大信心聽日一點可以突然handle度咁多requests呢?

不出我所料

引用:講真,一間學校連登記簡介會都可以搞成咁,

原帖由 小克 於 13-05-28 發表
講真,一間學校連登記簡介會都可以搞成咁,你可想而知佢地行政能力有幾差,間 學校叻極有限啦

咁又唔可以咁講,其實在學校黎講,係唔值得投資咁多資源係網頁度,係都擺多啲係教學上啦,係咪?其實上網先到先得呢個方法真係唔可取,無線上次網上投票都失敗啦!so far我淨係見過政府上網婚姻登記work,但政府財雄勢大,有成隊it support, 學校通常得一兩個it人咋,仲可能老師做埋,好慘架

不如提議學校抽纖啦

宜家用電話登記,輪到電話jam缐

‹ 上一主題|下一主題