用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-5-8 08:41
加費要有個說法,連年加個印象會好得人驚,亦唔可以做大個餅(如中電),簡單話通脹就加上去。

我印象中 ...
如果本身開支已經掹掹緊或者有孩子跟尾,真係要諗清楚,10年後學費每年應該唔少。

Mbaby 發表於 19-5-8 17:03
Hkpapa, 有d 學生係屋邨的,不是很富貴的。
我校有同學仔入到都唔讀,就是學費問題。
...

香港好的學校唔少,如果心裏沒有底,唔好勉強。但如果能夠攞全數助學金,加埋孩子心理夠堅強,照讀可也,始終此類直資在課程或其他方面上有優勢。

十二年攞到成百萬資助讀書,諗起都興奮。

nkd    發表於 19-5-10 10:52

retriever 發表於 19-5-8 19:31
我唔係咁睇。

直資係如食套餐,官津係單點。所以讀直資唔一定多過官津好多。

政府? 地鐵,醫管局,領展,MPF。。。直資?慢慢來。

ABC-DAD 發表於 19-5-8 20:51
我倒想瞭解下無IB 課程的話,直資學校嘅營運成本是否會輕鬆點?女拔萃,協恩都維持4萬元以下。

教育界有無 ...

唔會要NSS學生補貼IB學生啩,咁到S4我要揀IB無理由唔俾我讀喎!俾某些家長知道,隨時先安排出國再告間學校添。

ABC-DAD 發表於 19-5-8 22:21
我有興趣探討下,你講嘅假設,你有講嘅自由。
在讀嘅或打算讀嘅,自己會打算啦。
假設NSS補貼IB? 你講嗰喎!

『我倒想瞭解下無IB 課程的話,直資學校嘅營運成本是否會輕鬆點?』

ABC-DAD 發表於 19-5-8 23:10
我講嘅同你 衍生出嚟嘅無一隻字係一樣?分清楚,唔該。
再者我有興趣探討下當中嘅關係,而唔係你講出嚟嘅推 ...
你適合做官。敢講都唔係咁嘅意思?我都唔奉陪了

nkd    發表於 19-5-10 11:09

retriever 發表於 19-5-10 11:19
"想留住勁人,自然要諗多d辦法。純粹估,多些主任/總監的職位,是為了讓教職員多些升職機會,也屬於挽留人 ...
師生比率嘅影響仍然各說紛紜,可以參考其他大約同級(當然低啲啦)官津中學人數。

LSC 36人
QC 36人
SJC 32人
MCS 30人

問題係:成績是否由好老師(高薪)+小班(十幾二十人),缺一不可?不過,學費對用家唔係問題,冇相干啦。

成績方面,明年如果實行預先公佈自行結果,官津收生質素會否提升,六年後就可以看到了。

b3410 發表於 19-5-10 12:32
一定不是“缺一不可”。不過,多重因素相輔相成。
每間直資理念都有所不同,有些追求『最好』,某些追求平衡,話明要考慮及照顧學生家庭財政承受能力。自己按能力取捨啦,始終每一件產品或服務都有其target受眾。

好老師+中/小班嘅成本影響都應該唔細。

ucw 發表於 19-5-11 09:12
回覆 chingyu 的帖子

不意原來一間學校應該收幾多學費,係同成績掛勾而唔係成本。
如果佢當教育是商品,又唔可以話錯嘅!

香港本土缺少伊頓,哈羅等類型的高升學率學校,其實未來這兩間可以轉型,亦唔怕收唔夠學生,可以諗諗。

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:28
直資學校學費係有上限,係資助額既2.333333倍。
最初上限得1倍唔夠時只有愛國學校願意轉做直資,到加到2.3 ...

我幼稚園,小學,中學都讀這個辦學團體的學校。

nkd 發表於 19-5-11 12:54
有沒有考慮過送仔仔讀母校?
冇缘份,能力不足,不強求。
小一舊校長主政又發燒,冇緣。小5被玩操行B-,面試完唔收,唔夠班,繼續冇緣,之後隨緣。

雖然我喜歡直資,但緣份安排是津校,唯有做多啲補足欠缺嘅ole.

nkd 發表於 19-5-11 13:17
學校重要,家庭教育也重要。 叻人係擋不住的。

香港地係用成績界定叻唔叻㗎,佢肯定唔係。

nkd    發表於 19-5-11 13:28

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:19
如果新法例上場, 我寧願留番D錢去移民好了, 無論浪費係香港任何教育身上

因為新法例後, 只要你企啱邊, 又 ...

未去証實真假,睇到一篇報導話原來香港教科書話97亞洲金融風暴係因為中國出手而解决。

回覆 yovin 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]在2016/17學年,全校1,235名學生中只有143人獲學費減免,約佔11%,獲全數減免的更只有6%。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]謝謝!揾到想睇嘅資料了。平均一年12個全免學額,一班都有1至2個。

從數字可帶出3個可能,
1) 清貧學生唔爭氣,成績與家境有關連,
2) 收生制度加咗啲關卡,唔容易越過,
3) 家長冇guts,收都唔敢讀。
公平啲講,眼見平民直資小學的清貧學生都唔多,所以2)佔比應該唔少。

b3410 發表於 19-5-12 08:21
2 可能性最低。一間學校可能設置關卡,如果你話間間直資都係咁,有冇可能?1 好主觀。 3 如果有,正正希望 ...
ECA?
‹ 上一主題|下一主題