用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
發新帖回覆
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

阿仔舊年8科老師今年走咗4個 (唔係提早退休就係移民),今年有得In Oxbridge嘅師兄數目創新高,屬意出國嘅確實多咗。

ok_ko 發表於 22-10-17 16:40
我估唔應該一竹篙打一船人。當然安穩,可見嘅前途是其中一些原因。我可是也見過一些小孩,真心立志行醫救人 ...

另一班用排除法的。前者就不用多説了。後者我可能會怪個社會,讓人感覺無路行!

噢!阿仔啲同學,報UCAS就選Maths,Science,但JUPAS就話唔會揀呢啲科。

ANChan59 發表於 22-10-19 12:52
我係讲出生人口。

五年冇去过戏院了!

睇完你講,開個大學同學Group睇下,原來接近一半冇生孩子,都幾誇張。

beastiebistro 發表於 22-10-19 13:19
「子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性」係極度過時嘅諗法喎,況且從前都唔係事實。大把讀得嘅學生係為咗更 ...

我估計與朋友圈有關,身邊朋友的孩子和阿仔小學/中學啲同學仔比較正面,大部份都幾積極,中四分班後可能是所謂精英班,唔覺有人hea 讀。不過,估唔到補習風氣咁勁,精益求精嗰種補,冇補嗰啲變成另類。

話時話,有一個小學同學確係因為「子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性」呢個原因早幾年推佢孩子去英國讀中學,今年都大學畢業了。

阿仔小學又真係好多中產(唔係富二代),又確實係走咗好多好多,我話遲啲佢哋喺英國搞reunion都幾墟冚。

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:49
2022年10月19日

國際|英國宣佈擴大BNO簽證計劃 容許97後出生港人申請 條例11月30日生效
2022年10月19日

國際|英國宣佈擴大BNO簽證計劃 容許97後出生港人申請 條例11月30日生效

嘩! 終於等到了!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊