用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喇沙超級狀元 DSE 2018
樓主: b3410
go

喇沙超級狀元 DSE 2018   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-7-12 23:09
今年男同學嘅表現,唔知一向話DSE 編向女生嘅家長又有何新藉口呢?
要睇全港整體。今次有機會係科數嘅影響。

ABC-DAD 發表於 18-7-12 23:41
每次都可以有唔同嘅『影響』。
咁最好睇考試局歷年DSE男女生各科統計,冇得拗啩!

ABC-DAD 發表於 18-7-13 01:08
算把啦。
同意!數據已經講出事實,無需爭論。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 12:19
看數據,不能不分時段,不同時段的數據,會反映不同 面貌與底蘊。
現時嘅教育有樣嘢比我哋以前好,就係初中或者高小已經有Data Based Question,學下如何分析數據。

同意所說,有些人會斷章取義,蓄意扭曲數據。希望年青人學習後比我哋呢代好。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 12:42
現時教育唔好嘅地方,我覺得係只看到自己想看的東西,學生視野好 狹窄,無咩世界觀,有少少學識就指點天下 ...
睇下讀邊間學校啦。但影響最大的不是學校,是家長,政府和傳媒。
你孩子之前讀果間嘅國際視野應該唔錯啩。

睇咗狀元嘅FacebookLive, 講得好過好多現任官員(口才和內容)。我始終覺得我哋呢代唔係叻,係有運而已。

ABC-DAD    發表於 18-7-13 13:51
‹ 上一主題|下一主題