用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

Good... Added already...
My son orientation time will be 3:30pm.  Seems none of my son classmate will be the same class w/ Him... sigh...

Dorset Cresent
Sheepmom......<???> girl ........K1A (am)
Summer ............子文....boy.....K1A (am)
Mamami...........<???>..boy ....K1B (am)
fyl....................Jason... boy ....K1C (am)
cookiegg..........Herrick.... boy ....K1E (am)
Thundermui……Cassidy..girl …...K1H
Camom………...….Calix...boy...…K1H
moonychan….......???....girl.......K1I
candyevitafargo...???....girl .…...K1I

Kent Road
Kattang ….......Anson..girl...…K1A
Yiuyiubama.....…???....boy…..K1B (am)
LuckyGirl ….......??? ...boy…..K1B (am)
jumbo_mandy.....++...girl...K1B (am)
Amymitpro ....Arthur.. boy….K1F (am)
Jocola………........Ian...boy……K1F (am)
Chrisraven ….....皓霖..boy……K1F (am)
雙子媽媽..........Cyrus...boy...K1F (am)
stliu.............Jonathan...boy...K1F (am)
AS1210.............???...b/g? ...K1J (PM)
Godivachoc ...….???... girl….. K1K (PM)
mackyfungng - boy - K1E (am)
jjhh - HimHim - K1N (pm)

原帖由 cookiegg 於 08-8-28 12:43 發表
updated as below, thanks!

Dorset Cresent
Sheepmom...... girl ........K1A (am)
Summer ............子文....boy.....K1A (am)
Mamami.............boy ....K1B (am)
fyl....................Jason... boy ....K ...

我個仔同我講老師會叫d小朋友"伏"低, 邊個有跟指示做的乖小朋友會有小禮物(第1日:鎖匙扣, 第2日:米奇sticker, 第3日: 一包餅仔).
我話: 嘩! 你咁叻叻呀, 日日都有禮物仔既
跟住我問, 咁有無小朋友無"伏"低呀, 佢話有, 咁其實係咪每個小朋友都有ka, 佢話:唔係ka, 無"伏"低既小朋友無ka.

想問下有無人知是否只需帶回"吉"的art bag, 還是要連埋art folder(連之前d集作仔, actually得兩份)帶回呢?
謝謝!

係有一個note話"星期一請帶回美勞袋", 但只係唔知洗唔洗入埋個folder jei.
anyway, thanks for the info.
jjhh

旅行? 好bor, agree!

我個仔K1N 都無自己既topics, 都係周圍looklook睇下阿仔有無miss左d乜野, 如果唔係, 都唔知10月尾有party tim
又唔知教o左d乜野歌仔同點樣唱.
So, thanks for every mummy what they knew from their kids and share here

handprint? 阿仔提都無提過bor
這兩日佢仲要病病地, 神早就上床瞓了.
噚日仲晚飯都無食就瞓到死豬咁, 今日我主動攞本書出lei話不如一齊睇下溫下習丫, 阿仔話:我好累, 好眼瞓啦.
轉頭喺我張床瞓埋 ...

想問下你o地係18號家長日有無帶小朋友呀?我仲15/16諗緊帶唔帶埋, 如果唔係, 又好似無乜機會同阿仔同時間係學校出現. 帶埋有驚唔方便同老師講野 , 又驚到時一時間唔知可以問d乜 (基本上, 依家都諗唔到有乜問題可以問... )....
對我這些working mum係超難得機會呀!

fababyfat & sheepmom, thanks for your advice

我同阿仔個阿爸商量後, 家長日都真係好想同埋阿仔去, 想聽下佢講下平時坐係邊呀, 會做d乜野呀, 玩d乜野呀咁。不過唔會同姐姐去lu, 因佢要係屋企湊bb, 唔想帶住bb週圍拱,otherwise, (我)會超忙的。

阿仔終於同我講要帶黃色的葉,仲話要唔係綠色,要黃色的。之後仲有一張 “樹葉”既sticker番lai,問佢點解有張貼紙ka,係咪每個小朋友都有ka,佢話: 唔係ka,淨係有帶樹葉既小朋友先有ka。(真係有感覺阿仔大個仔喇…!超感動)

這排阿仔開始成日係屋企一路跑來跑去,一路唱歌 (雖然都唔係好知佢唱緊乜)
“A bigger ball, a xxx balll…”
“… a for aeroplane … fee…”跟住佢會扮飛機仲開兩雙手跑來跑去
“London bridge falling down”
“有隻雀仔跌落水”

幫佢擺小食入食物盒時, 佢同我講話: 淨係想食腸仔咋, 我問佢點解呀? 佢答我其他小朋友都有腸仔食…另,我幫佢擺蛋糕仔落食物盒時,諗住幫佢“滅”埋d紙啦,佢就話唔洗“滅”啦, 我問點解呀? 佢就話:其他小朋友都係自己“滅”ka…. OH~~

前日我放工返屋企,阿仔攬住我話 “I Love U, MaMa”,跟住又就去攬我老公話“I Love U, BaBa”,then 姐姐, then my little Son, BB又唔俾大仔攬, 阿仔係都要攬BB,攪到鬼殺咁嘈,阿仔話: 老師話番屋企要攬攬BaBa MaMa 喎

這message分開o左N次打, 因仍在公司, 唔方便, 但又好想同大家share下阿仔近來的進步bor

So much feeling after watched your messages these two past days....

依家d細路真難教, 以前我阿媽(以我所記得)都係由我o地三姊弟自己玩(差唔多係自生自滅 )都係咁長大, 日子都係咁過, 邊有家下咁幸福... 同阿媽對抗?! 想加餸咩(滕条炆豬肉!)

woowoo 阿仔上星期五派對完後番lai, 個名牌唔見o左...
家下要寫手冊通知老師同要訂過...
唔知要幾錢呢...希望有人好心執到啦...
開學兩個月咋...
我check過阿仔件衫, 得番兩個洞, 摷云整個書包都無.
不過我淨係同阿仔講唔緊要喇, mama寫手冊同老師講番就無問題ka喇, 下次小心d啦. 因佢個樣好似好擔心同唔開心, 唯有咁同佢講等佢唔好咁驚, 雖然我就真係有小小唔開心...

如果只係$10蚊都ok, 只係無諗過咁快唔見jei...
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page=38#pid26366957

jumbo_mandy & 雙子媽媽
想問下可唔可以share下您o地幫仔仔女女報緊的英文course的資料呀?  因我都同阿仔search緊. 可以的話, 請pm我.  thanks!

喂喂 K1G啲mama話老師好似已經同o左d學生做verbal test 。等我今晚問下阿仔先。

Hi Jumbo_Mandy,

Many thanks.  jjhh

mackyfungng
Wa~~你又會知道得咁清楚同詳細既?
我阿仔都無講過d乜...

不過阿仔噚日已經話要帶一張自己畫既畫, 我無采佢, 但佢又走去自己好主動咁畫咗一幅番, 仲話要交俾老師, 跟住仲自己擺埋入書包到, 唔知係咪真既呢.

另, 請問有無媽咪知道, 除咗灰色果件抓毛運動外套外, 我o地可唔可以同阿仔著冷衫/冷背心呢? 我此终覺得"貼身"d會暖d, 起碼我可以去買件厚少少的冷衫嘛, 條褲已經咁短...唔通真係幫阿仔買對灰"物"拉到上大脾咩 (雖然我老公真係有咁既打算同真係已經買咗... )

No matter, 我已幫我仔仔換o左winter uniform, 因我自己都覺得好凍…我唔想冒險阿仔會凍親, 家下病o左好煩的…

但 , 乜唔係grey long sock for boy咩????? 白色….?

嗚~~ 好羨慕呀…我都好想同囝囝參加你o地既X’mas Party… but really not available that date… busy for working this month..
下次再有gathering一定要參加先得!

Fatbabyfat mama
我好明白你的心情, 我之前阿囝囝都係多數半夜咳醒或一早起身勁咳。之後我同佢去睇中醫,我試過放o左兩星期假,期間日日煲/炖川貝或者煲“甲怪”俾囝囝飲,依家真係好好多了。
當然,依家仍要keep住煲d潤既野俾佢啦,但起碼我間中都可以俾佢食下適量既糖呀、朱古力呀咁。不過一有d唔係好妥而西醫又唔係好得時,我都會帶佢去睇番那中醫的。
呀! 忘記o左, 那些藥是藥粉來的(專for小朋友用的), 只要開暖水食(around 8-10ml便ok),通常有around 6-8包藥粉,每6小時食一次,飽肚食,ok o架,地址o係觀塘舊區,係我老公由細睇到大的,我99有乜唔妥(touch-wood)都係睇佢。
我自己果個中醫就o係沙田(我未嫁時住沙田, hehe),我就住o係TKO,因真係好夾我,所以我有乜事遠一遠我都會去。沙田果個,我囝囝食完其實都ok, 但因為佢無藥粉,d藥要煲的,囝囝好抗拒,我真係唔想逼阿囝食藥lor。
或者你需唔需要試下我囝囝既中醫? 我唔敢講佢好好,因為中醫都好睇大家夾唔夾到。有需要留message/pm我啦。

呀!仲有,每次total around $100-$120咋(連診金+藥粉)

fatbabyfat,
sent already.  pls. check pm.

remember that 那中醫只開星期一至六 上午9時至1時, 星期日休息,但公眾假期又照常bor。所以你去之前最好打打電話先, 如果唔係可能會係另外一個醫師.

點解好似唔見o左  "2008/09 - K1 Songs & Recitation" 個topic既
‹ 上一主題|下一主題