用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2011-2012 P.1 parents please join to discuss
樓主: KKLmama
go

2011-2012 P.1 parents please join to discuss [複製鏈接]

明天你o地會唔會送阿囝/囡番學呀?

我好想送呀, 我囝本身要搭校車的, 但我諗學校第一日會教小朋友上/落校車既安排, 如放學應點做, 去邊樹集合咁, miss第一日驚第二日唔識點做.

咁, 將來我又可唔可以去接佢放學呢...? 咁要點做呢? 要唔要通知學校or校車ee?

蕭亞姨, 你可唔可以share下呀? 唔該...

喔~ 有d唔開心tim....

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 13:56 發表

呵呵...將來當然可以自己接小朋友放學啦。你預早同小朋友講定, 再打多個電話比校車司機/保姆confirm, 先至好去接呀! 我仔知道會接, 就會去cp 1搵我, 唔會走去接隊架啦。

第一日比佢自己返啦, 第時比驚喜去接佢都 ...

唔得! 我都要喊~ 要同老公商量送阿囝番學至得!

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 14:15 發表

以前有冇試過睇到喊?

我試過 我好死冇用.....
我老公仲笑我, 入學又喊, 畢業又喊, 幾時喊到大學畢業呀? 我話如果真係可以大學畢業, 我多多都有得喊呀~! ...

嗚~ 老公話阿囝大過仔, 唔洗送... (佢嚴交通遠又ma fan之麻, 我o地由屋企去學校要轉車的...)
原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 14:44 發表

記得帶...

Oh~ 原來可以帶埋小朋友入埋學校裡面ka, 我今日都係只係帶阿囝上校車咋... C6話下星期一先帶阿囝番學wor...
原帖由 silvia_ng 於 11-9-1 09:52 發表
今日我見到好多家長帶小朋友返學, 去到cp1, p1既老師企係度等王小朋友排隊。而其他年級既小朋友就已經自動波上左樓上啦。

我地今日大約7:50左右先返到去, 但妹妹竟然仲可以排女仔第一, 男丁得兩個, 睇黎d校車都好遲 ...

之前有講過話9月9日至派

原帖由 Wing126 於 11-9-5 16:23 發表
請問ECA 的通告是否還未派呢?

C火~ 我chi同eng唔係好知應該帶咩書tim

eng帶"I am an Apple"? 咁"Handwriting"洗唔洗?

Chi帶"識字樂"定"朗文中國語文一上一"?

帶哂都唔係好重既...不過辛苦阿囝lor...:cry:

Hi Silvia,

真係唔該哂你呀!  "I am An Apple"係GS?! 真係估佢唔到呀...

原帖由 silvia_ng 於 11-9-5 21:11 發表

I AM AN APPLE係GS架, 之後做TEST定係考試先用架。 HANDWRITING通常星期五做既功課, 平時唔洗帶返學架。

中文 - 朗文中國語文一上一, 識字樂老師叫你帶先帶。我仔以前佢地老師FIX死一日用呢本書囉。 ...

我有帶埋workbook呀.  Phonics要帶果本大書呀...

原帖由 yamaneko 於 11-9-6 17:19 發表
請問帶當日科目既書之餘, 要帶作業嗎??  Phonics 要希果本超級大書嗎???

嘻~ 我都貪佢夠大隻.  係ka, 日日帶番屋企洗ka, 除非你囝囝/囡囡可以自己handle o係學校洗啦

我就唔係好信得過自己果件...

原帖由 vee 於 11-9-7 09:26 發表
會暫時用住套餐具先,鍾意佢夠大隻。餐具係咪要日日帶返屋企洗架?

無呀, 我無同阿囝報呀, 佢不摟都唔係好玩呢d野. 而且第一年, 佢有好多野都需要適應, 唔想咁快push佢啦, 佢又無玩開. 可能佢今年睇到其他同學仔玩, 下年會主動話參加呢, 我又無乜所謂既(其實係我懶train佢jei.... ). 佢pick up到哂學校d野, 我都柯lee吉帝囉

原帖由 tingfai 於 11-9-8 16:13 發表
I have no idea but I enrolled for my son.

咁快7碗血? 都未正式test, dictation呀咁wor

要食多d豬紅la (說笑 )

原帖由 silvia_ng 於 11-9-15 21:27 發表
近來忙忙忙....真係好耐冇上黎BK, 新加入既朋友如果我未比PM你, 咁請你反過來PM我啦!

而家日日比個女激到嘔七碗血....就快發癲!

原帖由 silvia_ng 於 11-10-7 11:29 發表
大家記得10月10號唔洗返學呀!
‹ 上一主題|下一主題