用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院
樓主: 碧加
go

播道書院 [複製鏈接]

囝囝揀左播道書院,經常問我有關學校課程內容、教學形式、課外活動... ...等問題,由於學校得三年歷史,認識渠道不多,學校網頁資訊不多,只知道校風好,教學理念新,其他一切O晒嘴!
希望有師兄、師姐指點迷津,帶領一下小新丁,多謝!
   0    0    0    0

多謝熱心的vespa!

1.想問播道學生放學後會做什麽?留校課外活動?參加功課輔導班?靈修/教會團契?趕往外出興趣班?三五成群去温習室?定還是各散回家?

2.囝囝想問課外活動是先到先得,或經老師選拔才可参加?哪一類型的課外活動最多人參加?學校有否機制鼓勵學生以學校名義參加公開比賽?

3.聽講一些學校書單上的課本往往教不完,造成浪費。以vespa說中文科以自編教材,豈不避免此等浪費,想問除中文外,其他科是否自編教材?以中一上學期中文科為例,請問共有多少個topic?互相關連或獨立課題?

4.一學年有多少測考?

請原諒我太多問題,再次感謝您!

阿仔睇左vespa的資訊,總算一解疑惑。多謝vespa!

原帖由 vespa 於 09-5-4 23:02 發表
碧加 ,有料到,請check PM!

收到,唔該晒!
有關334新高中課程,未知學校如何安排?
當日簡介會上盧校長聲稱未有中四學生,但暑假過後就實行wor,無理由唔向家長解釋啫?

聽囝囝講locker 唔比上鎖,但佢又驚唔見左D書,所以日日揹幾十斤書返學、放學,眞心痛

原帖由 SearchSchool 於 09-9-4 17:37 發表
Sunnytiffany,

Yes, I think the kids are getting along well.  

My son said the lunch boxes are delicious, so far.  I think it is a good vendor.

Did you buy a lock for locker?  I've bought a lock for ...

S.1A呀!

佢話學校吾比locker上鎖,我諗係驚學生收埋D古靈精怪野,加上我地新丁,都無深入研究,宜家個locker 用黎擺對運動鞋、聖經... ...等

可憐本Math.書成吋厚,Science書都1/2吋,日日返學好似小販擺檔咁辛苦,有時加埋P.E.堂D衫褲鞋,都幾甘架!

吾好意思,jazzmama同vespa,自從小六停課以來,日日搞盡腦汁培養囝囝對EC的歸屬感,做下升中思想輔導呀,真係好忙,宜家開左學一星期,見囝囝適應得吾錯,先上黎八下同埋say Hi
你係S.1E?
多謝咁耐以黎你熱心報料,thank you very much!

原帖由 jazzmama 於 09-9-10 16:22 發表
碧加

你返來啦, 仲以為你轉左校tim

Pls check pm
原帖由 jazzmama 於 09-9-10 16:44 發表
碧加

I think your son didn't give u updated information
pls check pm la

囝囝係新丁,我吾會放棄任何認識學校既機會,所以18/9見la!
原帖由 jazzmama 於 09-9-14 09:30 發表
碧加

你呢, 你星期五晚來嗎 ?

原帖由 doris3321 於 09-9-23 00:20 發表
各位播道家長,唔知邊位可以幇手解答吓疑難呢?仔仔明年升中一,我想揀呢間學校,不過聽講呢間學校,所有課堂都係用英文教,但仔仔D英文就差D,而且我亦都唔想佢讀得太辛苦,因為以前佢小一至小三係油蔴地天主教讀,但因功課 ...

阿囝啱啱開學不足一個月,教學方式我吾知有無揀錯!
不過,佢似乎好enjoy 校園生活就真。佢每朝自己set 鬧鐘起身,自己睇時間趕小巴;每天返黎都有說不完的話題,又識自動自覺入房做功課,唔鍾意間學校就吾會咁主動la, 佢學習態度同小學時簡直天壤之别,做阿媽既巳經滿足!!

功課量一般半個鐘都搞掂,絕對輕鬆!(假期前多DD)
~我以阿囝學期初而言,如果有錯,請糾正!
暫時各科內容都在小學學過,未有難度。
我很喜歡突擊Quiz同Dictation呢個方法,吾駛有壓力又可考驗學生上課專心程度,好正!

jazzmama,

多謝關心!

仔仔流感啫,而家風頭火勢再加上醫生開左兩日假俾佢,咪等佢hea幾日law,費事累人自己又辛苦,今日返學lu,播道D家長真係warm既啫!!

嗰日打電話返學校請假,D職員都問得好詳細,怕扯驚停課呀。不過,如果學校網頁能增加透明度,公布埋感染學生人數,家長就更安心。

多謝Jazzmama,阿囝尋日係個半鐘頭內已補做晒三天的所有功課,俾著以前小六?做到阿媽都唔認得呀!大家保重身體,聽講連日多人告假,尋日都五個呀,小心要想四樓上堂.

想問下jazzmama知吾知通告嗰個 'online reading programme'係咪要日日上嫁?尋日無上網呀,fun 吾 funning呢?

順帶一問:18/9晚 PTA 個會所講既'聖靈九果'既獎項,好有意思呀,當晚我都自我幻想希望下年阿囝企係台上,吾知有乜標準呢?

原帖由 bkman 於 09-9-29 16:19 發表

Hi 碧加 你好呀!

贊下你仔仔先, 可以個半鐘頭就做曬三天功課。

上次家長會 我都無去到, 想請問當時有無特別要留意既野呢?

BKman   

多謝bkman的贊賞,你個女呢,平時功課做幾耐?我而家吾駛哦佢做功課,心境都平和左!

上次PTA個會連埋小學家長一併開,會上只係滙報左D上年度的活動情況、財務報告、家長義工分享、Parent's choir上台表演、校長報告同埋頒發上學年的獎項,包括各級學業優異獎、聖靈九果等

比較特別的是聖靈九果並非每種果子都有得獎人,而有D果子又有成十幾個人得獎,究竟得和善果子的同學在上學年又點和善呢?得喜樂果子既同學又係吾係咁令人喜樂呢?校長無講到,不過應該同操行獎類似卦?我都有鼓勵阿仔攞呢D操行獎,佢話吾知點攞woo...
讀吾讀到書要天時地利人和既配合,無得勉強,但操行修養則一生受用,right?

原帖由 jazzmama 於 09-9-30 11:12 發表
碧加

'online reading programme' 係咪星期一交通告個個
都無講幾時開始,又係password
我又係咩都唔知

Circular No.S021 話28/9開始嫁,但乜都無點開始啫?

Queeniehpm,

你囡囡係大師姐,我地係新丁要向你討教就真﹗
請問到咗F.2係咪用英文上堂?因為阿仔話到宜家仲係以廣東話授課,但英文始終係要多用多聽多講才會靈光的。
‹ 上一主題|下一主題