用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

Hi all,

今日考完英文, 阿仔話佢識做題目, 但上次Assessment 就話有唔識 (但結果出黎係好低分), 今次考試佢回答話佢識, 即係一定冇assessment時咁深啦, 所以都冇咁驚. 各位都唔好太擔心

原文章由 janetc 於 07-11-9 10:32 硐表

亞仔成績好似玩降落傘,剩係改正都用大量時間. 只見daddy同亞仔時常互發脾氣,氣氛好差,太-ve. 天呀~! 書讀得幾好都修補唔到親子關係啦.

Hi 老虎狗媽媽,
SFA 是沒有資優班的, 但係有資優教育組, 設計和安排同學報讀校內的資優課程, 詳情可上SFA 的校網的Gifted Education topic 內看看.

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-23 11:28 硐表
想請問一下,sfa還有沒有資優班?
有的話幾年班開始有?

謝謝

Hi hoho2000,

考試卷一定唔會派個喎, 除非你要求學校check 自己份卷 (好似要比錢的).

原文章由 hoho2000 於 07-11-25 11:42 硐表

Hi 2B Fans,

終於問了同學仔,原來miss fung 一共圈了兩課,即單元五1和2,生字如下︰

5.1
1. 醫院
2. 初生
3. 舅舅
4. 洗手間
5. 懷抱
6. 相親相愛
7. 嬰孩
8. 躲起來
9. 哭泣
10. 微笑

5.2
1. 鬍子
2. 擦臉
3. 驚奇
4 ...

Hi Sandy Wu,
係呀, 考試卷唔會派番, 好多小學都係咁做, 但Assessments, Test Papers通常都會派. 而SFA 的Assessments 一定會比番學生. 只有Exam 會計入成績表, Assessments 不計, 是一舖定輸贏, (一年有三個機會, 有三次exam的). 除了中英數常, Music, PE, Arts 都會計分.
功課不多, OK啦, 比起其他學校, 唔算多.
希望解答倒你的疑問.

原文章由 SandyWu 於 07-11-27 23:41 發表

我囡囡出年會入讀sfa小一,想問下考完唔派卷,咪唔知錯D咩?仲想問下,功課同考試既情況,謝謝

其實只係計exam 分數, 咪重好, 一個學期只係緊張一次, 好過每個星期, 每一日都要緊張平時分, 好痛苦. 至於駛唔駛補習, 我唸比較個人, 邊科比較弱, 都要補架,每個家長都係咁既心態, 唔通任佢自由發揮咩? 通常SFA的家長都好緊張.冇法, 兢爭大.小朋友個個都有番咁上下程度,有壓力架.但係一分耕耘, 一分收穫, 小朋友會學到好多.   

原文章由 SandyWu 於 07-11-28 12:43 發表

odelia_ho,

Thanks for your sharing,再想問下小朋友會唔會有好大壓力呢?因為一舖定輸贏,都幾excited,另外小朋友需唔需要係小一已經要補習?

Hi moochacha & all,

我都覺得件新校褸幾型, 但係阿仔鍾意件絨褸多 (又硬又唔舒服)
我都好擔心派成績表, 佢地成績就好似前排恒生指數咁, 大上大落,好得人驚

原文章由 moochacha 於 07-12-4 09:55 發表
Hi all,
好耐都無上嚟!件學校絨褸本嚟唔買,因可穿羽絨,後來又話唔得? 咁去金倫訂了.不過件褸真喺型㗎.
大家對昨日課外讀默成績ok嘛?我就:-| :-|
就快派成績表.....你哋擔唔擔心? ...

Here you go:

十一月

So always treat others as you would like them to treat you. (Matthew 7:12)
耶穌說:「凡你們願意人給你們做的,你們也要照樣給人做。」 (瑪7:12)

原文章由 hoho2000 於 07-12-10 10:02 發表

我們是下午1點。

請問各位fans可否告知十一月份的金句?

近日亞仔又被同學劃花工作紙,他又不准我告訴老師,點算好?

[ 本文章最後由 odelia_ho 於 07-12-10 17:41 編輯 ]

係呀, 要花時間捉住個格仔架. 而過去就可以係 intranet 裏的Catholic Society搵倒.

原文章由 hoho2000 於 07-12-11 17:03 發表

Hi janetc,

好耐冇"見",近來點呀?

學校在10月派了一張工作紙比學生填寫金句,每個月一句,在學校的網頁飛來飛去的方格便是,可能你亞仔冇話你知? ...

Hi Janetc & all,

本來個BBQ都幾吸引, 但係星期六實在太多課外活動(非校內)同學習班 (細佬同家姐, 一共五項), 冇可能參加啦, 點解唔揀星期日舉行呢?

原文章由 janetc 於 08-1-8 02:03 發表
大家要保重身體呀!
26號BBQ大家去唔去呢?

[ 本文章最後由 odelia_ho 於 08-1-8 16:34 編輯 ]

多謝你的提供, 可否簡單介紹吓考試排名計分方法?
MANY THANKS.

原文章由 hoho2000 於 08-2-1 09:10 發表
昨天到學校參加小二家長講座,校長除了再次介紹學校的教學方針﹑未來五年路向等,亦有解釋考試排名計分方法,還有提及三年級生的海外交流活動,本學年的三年級生去了台灣。會後亦有討論環節,內容包括去年升中情況﹑學生成績等。可 ...

hoho2000,

多謝你的回覆, 如果同往年一様就好了, 除了你所提及的, 好像還有PE.

原文章由 hoho2000 於 08-2-5 09:45 發表

唔好意思,這幾天十分忙碌,又找不到張NOTES,單憑記憶,排名次計分法基本上與去年一樣,只計中﹑英﹑數﹑常﹑VA﹑音樂 (等我找到NOTES再CONFIRM),各科比重不同,中﹑英﹑數最高。 ...

咁就好啦, 阿仔係肥仔嘜一名, 走唔郁架!

原文章由 hoho2000 於 08-2-5 17:54 發表

剛找到NOTES,今年只寫了6科,沒有PE。

回覆 #1 phylli 的文章

Hi all,
在intranet見倒關於校際音樂節的通告,說,如果比賽成績優異, 可copy分祇給老師作record.請問各位, 何謂優異呢?

但係原來優異都不用呈交, 老師話要得到頭三名名次先會收分紙喎.

原文章由 phylli 於 08-4-3 16:00 發表
回覆odelia #472 文章

80分以上,才叫優異。

[ 本文章最後由 odelia_ho 於 08-4-7 13:50 編輯 ]

Hi phylli,

咁都幾好喎. 唉, 我個仔絕對唔會自己主動攞摘星貼紙架, 老師比佢, 佢就要囉.

原文章由 phylli 於 08-4-7 17:46 發表
odelia_ho,

小女雖不是頭三名,但亦交了給班主任,老師收下而給予摘星貼紙。

而我個仔就最鍾意呢活動, 唔駛佢溫書嘛 (我都覺得幾好 ), 但係成績就好浮動囉.

原文章由 EmilyBB 於 08-5-6 11:18 發表
吓!今日英文默書比賽咩?

我都問過阿仔今日英文不用默書嗎?他說老師沒有說默書。他......又遊魂啦!

hi yinsinmama,

手頭上有些worksheets已sent 給你, 希望你用得着.

原文章由 yinsinmama 於 08-6-2 16:59 發表
大家好! 我最近才註冊入會,請多多指教。

小兒剛被取錄插班下年P2, 因想在暑假為他做好準備功夫迎接來年的課程,想找P1的Maths書(中及英)、Eng書,唔知易唔易呢?

因我兒P1是在荃灣區中文小學讀,巳知道Maths 學遲咗半年課程 ...

P.1 的書一早已丟掉, 所以幫唔倒你啦.希望有其他家長有啦.

原文章由 yinsinmama 於 08-6-4 14:27 發表
Hi Odelia,

多謝晒! 另外請問想要P.1的書是否不太容易呢?  Thanks so much again!

真係唔知要著運動衫喎, thank you hoho2000.

原文章由 hoho2000 於 08-7-9 09:27 發表
各位fans,

有沒有看到學校website的通告?明天著運動衫回校呀。
‹ 上一主題|下一主題