用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一未到一半已信心盡失,點算?
樓主: msyoyolam
go

考小一未到一半已信心盡失,點算? [複製鏈接]

「有信心唔一定贏,但無信心就一定輸」呢個道理你無理由唔明~
浦得BK都應該見到唔少例子都係玩到最後有好消息。
呢個遊戲唔單止鬥能力,仲係鬥運氣同耐性。
第一輪你預左實係收左好多實力派嘅神童,而學校同神童父母都預左大家互hold一大輪之後都未必讀,然後係咁call waiting,放榜後有好多幾好嘅私校又再招生,然後又call waiting,直資又call過,叩門又玩一大輪,個音樂椅轉到頭都暈,小朋友叻唔叻反而其次,我地父母對佢嘅信心真係唔可以減,你見中國D運動員實力固然有,然而面對外國好多超強對手時,比賽期間個「心理質數」好重要,中國運動員呢方面好強,所以就算比人騎住個勢一樣可以表現出水準,贏到比賽。
哈哈!我用中國運動員做例係因為佢地永遠都係默默咁努力,唔會咁容易比周遭環境影響,即使中途突然失凖失左D分,但依然一步一步咁行到最後,甚至力壓對手拎埋個冠軍!
玩左成年「小一音樂椅」,我真心體會同經歷到呢個遊戲嘅重點係「認真便輸了」呢個道理,因為中間太多變數,父母萬萬不能夠比眼見嘅「初步結果」嚇壞,心血少所以要更加保持冷靜,唔好比D「假象」拋窒自己,宜家只係熱身賽,睇定D!加油呀!

vpo0615  有過來人分享經驗係最好嘅!  發表於 16-8-11 17:05
volar   感動!  發表於 16-8-7 10:41

msyoyolam 發表於 16-8-6 10:04
謝謝你意見!其實我而家咁失望就係因為我對小朋友太有信心!我初頭的目標係就算最後冇offer,有waiting 就好 ...
對小朋友有信心固然重要,不過面試呢D嘢都無得齌講實力,好多嘢都要計埋「天時,地利,人和」,同group 同D咩類型小朋友一齊in,又要睇in嗰位老師鐘意邊類型小朋友,有時學校prefer,都要合個老師眼緣嘅~ 佢唔鐘意你就唔鐘意你,佢唔駛向你交代(呢D唔通佢會話你知咩係咪?)所以我覺得唔好將頭幾間失落左offer嘅學校,當係之後考其他學校嘅indicator~ 無直接關係嘅,我朋友個女考「優才」唔收但「救恩」收左,咁代表咩?無得咁比較嘅~ 係咪?
‹ 上一主題|下一主題