用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-24 23:18 發表
男拔多選資優生.

英華多選關係生.

(以上是純個人意見)
你…調轉左喎~~

原帖由 meowmeow 於 10-4-25 23:34 發表
我又覺得, 如果dxx只喜歡講關係, 剛剛過去一年就唔駛將old boys 加分改到2nd in 至加啦~  只係個人意見, 不喜勿插!!    
咁又會唔會有人終於覺今是而昨非呢? 個人意見, 不喜勿插!!

原帖由 nofrills 於 10-5-3 18:17 發表
負面的 應該是說 "終於覺今是而昨非" 的人.

我不值的不是 DBSPD 現在可能是聯繫分作用最少的學校

我不值的是:

SPCC 分 applicant 為 4 類
YM application form 分為不同顏色
只有DBSPD 除消了1st round  關係分, ...
有咩咁負面呢?當其他學校仲未識得"終於覺今是而昨非",繼續循固有路線做事,而你母校行出第一步,乜你唔自豪母校總有一點點不一樣咩?一件事既睇法,視乎心態與角度姐!

原帖由 nofrills 於 10-5-4 10:58 發表

請讓我告訴你有咩咁負面.

"DBSPD 除消了1st round  關係分", 你說"覺今是而昨非", 那就是說學校有關係分為 "非"

全港約480 所津貼加官立小學
有兄姊在讀必入
有舊生分, 可能有宗教分, 有老師家長分

約60 所私立 ...
我一入黎就見你好慶咁樣喎。sorry,我冇意辣慶你,亦唔想同任何人爭辯。不過我覺得我有權有自己既睇法。

無錯,我覺得收生根本唔應該設有關係分/地區分等,我既觀念係教育既地方,應該選擇適合既學生而唔需附加任何附加條件,有關係分/地區分/宗教分就會令件事變質,有幾多人為入心儀學校就去搬家、虛報地址、入教……等等,唔通全港幾百間學校咁做就一定要叫"是",唔可以叫"非"咩?

d學校喜歡收咩生,點收生係佢地既事!其他人讚又好彈又好,根本改變唔到制度。

原帖由 hsbmama 於 10-5-4 10:06 發表
sorry, 睇到我都要講...

but your COMMENTS before is meant to criticize 'dbs' did wrong before by giving old boys more priviledges, AS IF 'ying wa' doesn't!!!!  nofrills only wants to point out that db ...
我唔知ying wa有冇計分,亦唔知張form分顏色,亦冇講過ying wa唔計分,我最唔喜歡呢度d人經常非a即b,當別人批評一間學校就=讚緊另一間,當別人讚美一間學校就=踩緊另一間?!

講真,當我發第一個言話uncle-dos調轉左既時候,根本我個心就唔係諗緊舊生計分制,而係諗緊人脈、金錢、名譽、社會地位等因素,如果從呢個角度,我諗唔只我一個會話調轉左啦,下話?!

其實曾幾何時我曾經見過有yingwa舊生既留言,話自己個仔入唔返yingwa,不過呢d野唔關我事,我亦冇刻意記住邊到睇到。

我唔係yingwa fans,亦懶理佢計唔計分,不過好奇心及求真心驅使下,打留言前曾去yingwa forum look look,我見到有家長埋怨校長唔收個細仔,過橋抽板喎!

再三聲明,我只係將見到既野講出黎,咪屈幫住邊間學校呀!

Bye~~

原帖由 flostangraphy 於 10-5-11 10:08 發表
aiya 早教媽媽,
你好! 哈哈哈!! 不要誤會! 我太太不是資優生(我就更加不是la). 她和我一樣都很多缺點... 但她是一個很有愛心, 不現實主義, 浪漫, 開朗, 有中心思想, 賢良淑德, 德才兼備, very creative, 又愛 ...
查實香港地好學校都有好多,唔明點解大家眼光只集中果三幾間!以前我都幾喜歡英華,但當大家一窩蜂咁飛去,我就反而唔中意。
我既dream school同師奶大叔既要求差不多
‹ 上一主題|下一主題