用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表
講開呢啲內定情況,我最近都有聽閒!
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
有時聽到呢啲情況,都會覺得小 ...
講呢d說話既人最白痴,咁講即是話自己個仔冇料未夠班要靠人遮!如果話考其他名校識人有so我仲會信,yw就唔信,如果咁都得個校長洗乜係咁in人?舊生仔點解唔係全入?點解所有資料,都上晒網咁公開任人睇?最重要係,根本yw都唔係行貴族學校路線,畢業生名人又唔夠db多,咁呢條友究竟識咩人咁巴閉?!

我叔仔都係yw old boy,以為可以直入,原來冇so架,等佢仲咁得戚 我真係要話過佢知,叫佢好好準備!

原帖由 ICbaby 於 10-12-14 15:11 發表
其實好多名校都係靠人事入.
好多位已經內定左,根據一個出名名校老師講.
唔奇呀,不過我總係唔覺yw係名校,只不過係熱門,db dg sp 果d至叫名校。

原帖由 happy2010 於 10-12-15 17:03 發表

true! I totally agree, the kids there is quite smart. But YW is definitely not a 名校, but quite popular now days
我自己覺得詐,名校係有"貴族"feel,世襲既味道重d,yw冇貴族味,唔會令人覺得高不可攀,比較中產,可以憑一己實力爭取,學費又唔會貴到離行離辣,查實都不失為一件好事既!

原帖由 Zhaiba 於 10-12-15 18:17 發表

Famous? Popular? "Noble"? Didnt realise we have noble school at HK.  As far as I see it the students from DBS, YW, St. Paul Coed etc etc are the same, some may be smarter....but noble feel?  What do ...
我個人感覺詐,不喜勿插
我識有些朋友,仔女分別有幸孝到db spcc yw,查實呢班朋友同我一樣都係普通人家。不過會聽到好唔同既feedback,db果家人住畢架山一號,都唔弱啦,但個媽咪話我知,db裡面佢地只算係草根階層喎

spcc果位參加同學仔生日party都去深灣遊艇會,好豪架。相反yw我從未聽過朋友講呢類話題,佢地班家長放假會約去郊外玩,我感覺平易近人好多。
可能我見識少啦,我覺得呢d就係貴族feel架啦。不過咁,我相信平日細路哥相處應該好簡單架姐,唔會咁多考慮。

sale 唔 sale就見仁見智!如果承諾可以兌現,高調又何錯之有?如果售貨員介紹一隻好正好岩你用既產品比你,咁個sales有冇錯呢?除非產品名不符實遮!

我本身唔係佢fans,不過真係服左佢做咁多野,至少唔係空口講白話啦。interview見晒咁多個,雖然明知短短幾分鐘作用唔大,但感覺已經比較良好,而且聞說今年還替所有家長等仔時安排聽講座(都係bk度8到),做咁多事,算唔錯啦。

原帖由 thomasha 於 11-1-3 17:47 發表
The DVD not only lets us (parents) know more about the school, but also inspires my son in many aspects (e.g. the basketball game, the polar bear).   
查實隻dvd講乜?黎緊呢幾年,我幾個侄仔同姨生仔一級級咁大,開始搵學校,我都要留意下行情!查實女都有,不過女既學校好似多少少選擇,冇咁緊張。
‹ 上一主題|下一主題