用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

原帖由 Tommy 於 10-3-17 14:37 發表
我覺得節目中的片段幾真實,我相信這就是在英華裡面的實況,至於這是否英華的全貌?我相信這個也不是。其實林校長本人和節目都沒有說這就是英華的全貌,節目裡只是帶出一個又一個學習片段,讓我們看到「教育是可以這樣的」。我 ...
其貌不揚既平凡女子——你講得好!講真以林校長教學三十年,做過聖羅撒及協恩,要搵個更體面既case應該唔難!Tommy,你好心水清!

原帖由 jamesbond007 於 10-3-19 16:38 發表

我對英華學校本身的良好質素并無改觀,但節目會另我對校長的個人文化與風格有更深一層的認識,從這一點來看是一件好事,因為可以加深了解。

因為校長是學校的領導人,所以其個人 ...
呢樣我知,Mrs Lam以前已經係咁既作風,不過以前大家唔知遮,可能以前大家根本唔洗考學校就冇留意囉。

Mrs Lam以前都有四圍講talk,我都有聽過佢講教育talk,佢同家長分享教育理念,當時我已婚,想過生細路,而我又喜歡生女,我都係慕名(協記)而來架。10年有多架啦!所以我對佢並唔陌生。

補充一下:以前Mrs Lam所講既教育理念同宜家電視睇到既好一致,我反而覺得佢既教育觀幾貫徹始終,不過話晒協恩係津校,好多活動未必可以實行。yw係dss,可能yw可以比到佢更大自由度來發揮呢!

‹ 上一主題|下一主題