用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?
go

王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀? [複製鏈接]

王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

10    0    0    0

回覆:ckagi 的帖子

幫幫手,真係唸到頭都大埋

回覆:hoihoima 的帖子

咁請問如果小朋友日後大過自己搭港鐵返學,去到大圍站,係咪會有校巴接送返學校架,到放學又有無校巴送返大圍站呢? 如有是否要免費/幾錢?

另外以我所知 pk 會比小朋友從小學習一種樂器的,wkf 在音樂方面又係點架呢?

回覆:ccycsy 的帖子

多謝哂上面咁多位比小弟的意見,有無對wkf 熟d 呀?

引用:Both+school+are+good,+hope+you+can+relea

原帖由 DragonBall 於 12-11-21 發表
我就是想30 嘅之前有決定及 release 返個位出來比其他家長,因我深明等緊位嘅父母嘅心情係幾咁痛苦
所以希望大家唔好以為我在此哂命,其實我而家都好煩惱

引用:回復+ckagi+的帖子 己PM+你,+請CHECK

原帖由 海豚仔 於 12-11-21 發表
thx

回覆:mother904 的帖子

thx mother 904

兩間學校真係各有各好,而家問題係邊間較為適合自己小朋友

回覆:bbc25 的帖子

bbc25 請問你是否(13/14)  兩間都有 offer 呀?

回覆:bbc25 的帖子

由於我 interview pk 時miss 左校長講嘢嗰 part 所以感受唔到,但在這討論區都留意到話 pk 現時校長係好熱心教育的人,所以好多人覺得由這位校長帶嶺pk 會有一返新境象……

請問有無現時pk 的家長,可分享一下對這位校長的感覺嗎?

回覆:海豚仔 的帖子

咁課程簡介會幾時有得聽呀?

回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

其實 wkf 同 pk 英文嚟計相差有幾遠呢?

另一方面中文/普通話 又爭幾遠呢?

pk 比較着重體音藝(所以唔洗突登再花時間同金錢去學音樂) , 咁wkf 又爭幾遠呢?

到底着重背默抄寫是否等如會有好成績。
定係懂得動用腦根嘅就成績就無咁好呢?

唉…講講下都唔知自己講乜….…真係好難揀呀!

JadeW  揀你認同的教學理念!條條加路通羅馬,就算係小路也一樣去到,沿途景緻不同,按想經歷的路途出發。  發表於 12-11-22 00:34

回覆:slhccp 的帖子

小女讀的不是名牌幼稚園

回覆:ii323 的帖子

我呢兩日睇左pk 同wkf 呢度嘅留言,留意到 pk 近排由溫校長掌舵後有一些人事改變且引起一些風波,唔知現時pk settle down 未?

另外wkf 亦有2名校長, 小學部 ms Din ,另一位唔記得,亦都離任(原因我印象中不是負面的) ,現時由兩位課程主任暫代校長一職。 而總校長仍是同一人擔任

兩位都有很多人話行政方面有很大改善空間,這可以理解,始終是新校

硬件設施,兩間都不相佰仲,有人話pk 多一個泳池,其實wkf 都有泳池,不過要用隔離 國際學校個泳池

校風同學生評價都幾正面。係差唔多

i mean 兩間行政上面有改善空間

想問下,wkf or pk 中小學平日小息同食飯時間係咪會撈埋一齊,定係會獨立分開的?

啱啱去完兩間學校望過下 wkf 中/小學部是獨立分開的,至於pk 只能從閘口遠望所以就望唔到入面情況,觀感上兩間學校嘅學生都幾純樸

Finally is ...............................WKF
‹ 上一主題|下一主題