用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔2nd interview
go

男拔2nd interview   [複製鏈接]

引用:回復+cy664+的帖子 Do+you+mean+how+long+

原帖由 k5itkyp 於 12-11-21 發表
We had morning slot. We arrived at 1020 n leave at 1115. Our interview time was 1045 n there is not much delay

引用:May+i+know+The+same+interview+arrangemen

原帖由 cy664 於 12-11-21 發表
Yes

回覆:男拔2nd interview

我見的校董是一位上了年紀的女仕

引用:好想知係咪真係只得一分鐘答一題問題? +

原帖由 cy664 於 12-11-22 發表
好想知係咪真係只得一分鐘答一題問題?
校長无特別提得一分鐘,但答完後有望。timer

引用:回復+linseymom+的帖子 請問校長的問題有

原帖由 chun_mum 於 12-11-22 發表
回復 linseymom 的帖子

請問校長的問題有沒有規定由daddy或mummy回答?一或是單一個人作答都OK?
老公答第一題答咗幾句抛波比我,第二題校長指明要佢答

引用:今年係咪又係轉轉椅,唔知阿仔夠唔夠高,可

原帖由 cy664 於 12-11-22 發表
今年係咪又係轉轉椅,唔知阿仔夠唔夠高,可以雙腳到地呢?
Yes. Its 轉轉椅

引用:見身邊入到2nd+interview都係old+boy,或SKH

原帖由 cy664 於 12-11-23 發表
見身邊入到2nd interview都係old boy,或SKH呢?
你地係唔係呀?
我地四大皆空人仕,唔係old boy,唔係siblings,唔識人,無reference letter.

蔚蔚媽咪  me 3  發表於 12-11-23 15:32
308  Me too.  發表於 12-11-23 12:41

引用:朋友說他朋友兒子(first+name+start+with+

原帖由 Mayandrew 於 12-11-23 發表
朋友說他朋友兒子(first name start with "M"),因為勁叻,去年第一round 面試後已被DBS 和SPCCPS 取錄( ...
未聽過可以skip second interview... 可能我見識少

阿仔話傾咗幾句偈,排卡講故事“,当中有兩張要創作,跟住用筆分類分兩次,最後果樣我唔記得咗。

有個好早見嘅朋友話要計數,不過我地唔洗

唔係十九号至出結果咩?

請問大家知唔知係十九号出信定可以網上chk 結果?如果十九号出信,重要煎熬多兩日等信!呢兩個月劲唱“打開信箱,內裡得一片迷網!“

引用:Quote:viscattery+發表於+12-12-3+15:13+唔

原帖由 swmami 於 12-12-04 發表
I have just double checked with my notes taken during the G1 admission briefing - The results will b ...
Thx alot

無論点,阿仔都盡咗力,全家人辛苦咗咁耐,所以會獎勵全家聖去旅行!

swmami    發表於 12-12-4 19:43

我地好彩的,有一個offer在手(我同老公母校),所以我同佢講,好彩嘅,就孫中山做你師兄,如果唔得,咪daddy mummy 做你師兄師姐囉,佢都ok

引用:回復+caryu+的帖子 我冇選擇開車接送,因

原帖由 ANChan59 於 12-12-06 發表
回復 caryu 的帖子

我冇選擇開車接送,因為時間未必安排到。港島有媬姆車,我家附近有兩個DBSPD學生,他們 ...
意思是家長放學自行接小朋友坐地鐵?還是小朋友自己坐?記得自己高小時都是自己和同學一同走路上學,但現在社會不同,放心不下...要再努力一點學習“放手“!

引用:既然咁熱鬧,不如討論下大家點解咁鍾意DBS?

原帖由 cy664 於 12-12-06 發表
既然咁熱鬧,不如討論下大家點解咁鍾意DBS?
我喜歡他有補底班而不是拔尖。小朋友能力不夠,有學校輔助,而不是那種只重現尖子而忽略能力稍為不足的學生。小時了了,大未必佳,太早將成績好果的“label'咗,未必係好事。

引用:Quote:LisaL+發表於+12-12-6+09:04+好同意A

原帖由 iamfansma 於 12-12-06 發表
我都發覺呢條TREAD的家長特別好~!!希望大家的小朋友能成為同學~!^^
係,希望大家的仔出年可以做同學...不過老实講,真係無乜勝算....

心情真係好忐忑....好想快的收到信,但又好驚收到reject 信

咁又係,喺三千人中脱頴而出,我哋啲仔真係好劲!

‹ 上一主題|下一主題