用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報10間, 誇張嗎?
go

報10間, 誇張嗎? [複製鏈接]

上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收, 個女一IN完同我講, 老師叫佢唔好搶玩具, 一早知唔得!)
6) 民生  (報左, 不過冇去IN)
7) 德望 (唔收)
8) 觀浸 (收左, 不過其實係冇其他收先讀)
9) TKO的屋邨學校 (收左, 不過其實係想俾個女試下咩係INTERVIEW)

回覆 41# simonwong724 的文章

最後選擇協恩, 其實係因為一來佢有學劵, 又係傳統名校, 而且因為2月時發現個女有糖尿病, 而協恩的校長老師好有愛心同好肯協助, 結果就揀協恩...

冇錯, 協恩同宣道都係冇得直升小學, 協恩只有大約30個小朋友有得升, 其實有10個係因為成績好, 之後個20個都係因為計分+叩門...

我最後因為有D畢業生MAMI話, 協恩D女仔通常會有幾好的小學OFFER, 而且佢地係傳統名校又日日有英文班, 我兩公婆都係偏好傳統名校, ST. CAT....因為唔想俾$$, 想留多D$$俾個女上其他興趣班, 而且覺得既然協恩收60個都考到, 所以就揀LAW~~

giant_japan,

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗尿糖, 發現指數好高, 就去醫院CHECK~
‹ 上一主題|下一主題