用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝及培僑點選擇好?
樓主: All_is_well
go

王錦輝及培僑點選擇好? [複製鏈接]

引用:兩間學校都算係新校,+又係直資一條龍學校,+

原帖由 All_is_well 於 13-11-02 發表
兩間學校都算係新校, 又係直資一條龍學校, 學費就WKF貴些要考慮外, 請問大家點選擇?
唔知兩間中小學現今校 ...
申報,大仔讀g1, 讀pkc, 本人當初揀pkc係因為中英都平均,在香港考試,中英也缺一不可。大仔入pkc後,更喜歡pkc, 因為小朋友的功課及學習真係小朋友能力做到,並非家長做,當然家長要跟。校風純樸,家長會時鼓勵家長為小朋友準備最樸素的文具,又鼓勵小朋友帶健康小食小息食。另外,我覺得學校對小朋友紀律被想像中嚴,唔乖會被罰無小息,但老師很願意和家長溝通,我大仔較活潑有時會頑皮,老師和我溝通,態度是正面,好感謝老師協助我大仔適應小學。之前最不喜歡學校用中文教成長及數學,但現在發覺短短兩個月,小朋友數學及成長功課可自己完成,你可以話課程唔大深,但我欣賞大仔自己解題,尤其一些簡單文字題,我自己覺得中文解題較難。英文課程重運用,一至四寫英文日記,初時全篇我教佢寫,而家放手俾佢寫,大仔唔識點寫先問,當然文法未必岩曬,但起碼小朋友敢寫全句英文。最欣賞學校閱讀資源,每星期一本按能力汾派的英文書,一本自己選擇的英文書,再加間中一本中文書,再加網上英文書和中文網上文章,這些全部算是功課一部分,我由大仔六個月大開始培養佢閱讀習慣,好安慰,小學可以keep到(唔會因為功課太多無時間睇)。最後除左中英數成長科,學校還有中藝英藝視藝堂,體育一星期有五堂,音樂會教打鼓,課程大約係咁。說真的,學校當然有不足地方,但我覺得學校做到以學生為本,暫時兩個所見,我大仔的中英能力不弱,也不是最強,但他非常鍾意返學,也愛學習。我不知其他學校點,但細仔今年k2, pkc 仍是首選,只希望出年他能考入。

引用:兩間學校都算係新校,+又係直資一條龍學校,+

原帖由 All_is_well 於 13-11-02 發表
兩間學校都算係新校, 又係直資一條龍學校, 學費就WKF貴些要考慮外, 請問大家點選擇?
唔知兩間中小學現今校 ...
另外,pkc學費合理,但校車偏貴。

引用:你地講到咁,我家妹妹下年就慘,等妹妹入埋

原帖由 miuchung 於 13-11-03 發表
你地講到咁,我家妹妹下年就慘,等妹妹入埋去先唱好學校。
是呀是呀!好擔心細佬考唔考到pkc學校一早講左有國民及德育教育,面試日家長提問時董副校都解釋左會點教,一早講左用人教版中文教材,願者才報,我地在校家長好放心,怕的不要報,等我地有細仔細女嘅有大機會d入到。

引用:回復+lazyqueen80+的帖子 謝謝分享,+想請

原帖由 All_is_well 於 13-11-03 發表
回復 lazyqueen80 的帖子

謝謝分享, 想請問吓PKC每天都有體育課, 係咪包括游泳課呢? 游泳課係咪小一已必須 ...
我仔g1未有游水堂,四年級以上才有

‹ 上一主題|下一主題