用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

完全同感!
我個仔每日瞓8小時多, 好慘! (當然亦有自己原因, 唔可以怪晒學校)
每晚10:30後先開始第三份工, 瞓6小時多, 有時好想喊.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

個勢係咁冇得你唔跟風, 不進則退, 稍為放鬆可能會比人哋差幾條街, 唔一定係家長著重名次或同人哋比較, 成績太差係小朋友冇咗信心, 大人角度去睇可能係唔深, 但要小朋友理解可能要花多少少耐心和時間落去, 個進度係咁快, 冇得你慢慢學.  

放開小小, 咪大家都唔駛咁辛苦囉.>>>十分同意, 但要做到實在唔易.

唔知阿仔讀間係band幾, 總之唔係band1, 但默書小測多到暈.

半晝小學而加所剩無幾囉.

我們雖然不能改變環境,
但係可以用一個喜樂的心去面對的.
>>> 呢句講得好好, 希望自己可以調節到心情

原帖由 sengayy 於 10-10-22 18:15 發表
話發育中嘅小朋友一日要有1小時運動

我小朋友呢一小時運動又唔係差好多喎, 學校每星期兩節體育堂, 喺學校參加兩節課外活動(運動類), 星期五, 六, 日每日我都會安排佢超過一小時運動, 計落都唔係爭好多.
試吓利用星期五, 六, 日同佢做運動啦.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-23 18:56 發表
看完大家的看法很有感受, 因為我明年就是一位小一學生家長. 本人的兒子在一所標榜愉快學習的幼稚園讀K3,他現在的幼稚園生活真的很愉快, 因為少功課, 沒默書. 但就是這樣所以我巳決定提早要他習慣小學生活. 在家會要 ...

串生字之餘, 好好地利用這差不多一年的時間, 和你的小朋友盡情地玩吧, 出年九月開始沒時間玩了.

原帖由 SumSumBB 於 10-10-23 21:26 發表

很同意你所講!
我的小朋友雖然幾忙,但佢好享受學習,經常都咁開心,唔識辛苦,最近踏入學校的評估周,我地忙於幫佢温習,但佢這幾天的睡前禱告是希望日日都好似今日咁開心,我當時聽到後心諗:吓,這幾天不停温習=開心?!
我覺得我地大 ...

幸福的媽媽, 你小朋友咁乖, EQ咁高.

eviepa,

很認同你的講法: 人喜歡被欣賞被認同.
我成日問自己或別人, 欣賞他的優點, 難道就能改變他的缺點嗎?
例如我讚賞他做事準時認真, 但這也不能將他的成績提升呀?
很矛盾!

回復 124# qkhui 的帖子

我要求小朋友自己揹書包, 我覺得咁樣佢先有一種責任感係自己返學, 不過我會幫佢拎住一部份書, 到學校門口放返入書包內. (遇著落雨或特別情況我都會幫佢拎書包嘅)
‹ 上一主題|下一主題