用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-7-30 09:39 發表

佢無話大把人排隊,唔憂無學生,咪算執到囉.......有一年佢好似同家長咁講,我對佢無乜好感

態度係好 “hiu” , 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kkll 於 09-7-30 10:14 發表
請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?

Net 16 包括筲箕灣/西灣河/柴灣/小西灣/杏花的學校, 你可以上小學概覽網址看看, 不過要留意, d學校09-10年係冇一年級嘅喎.

原帖由 曲曲 於 09-7-30 13:52 發表
如果揀官立,我會揀愛秩灣官小。

之前有人分析話官立唔好, 做又36唔做又36, 實質係咪會咁架? 各位點睇? 官立有咩好有咩唔好呀?

原帖由 曲曲 於 09-7-30 11:26 發表
請問知唔知漢華係一間怎樣的學校?
每個月除了學費還有其他費用嗎?
升中呢? 到時唔直升漢華中學得唔得?

曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

我自己都報咗名聽漢華簡介會.

有冇人知培僑09-10有冇人15分自行派位都入到呀?

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:53 發表

kikiboy
回答你之前果三個concern先.

1. 如你考到直資, 你一接受offer, 就唔可以再參加大抽獎, 即係你只可以揀直資 or 大抽獎是但一條路, 如你reject左個offer, 通常6月放榜之後, 直資未必再有位比你番轉頭叩, 我 ...

Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果直資成功的話), 倒不如玩完大抽獎先至算, 直到派得太差先至apply, 我都知到咗呢個時候港大同學會是沒可能了.
漢華是我的心水, 但陣守仁我就不了解, 只因不在區內我沒有去了解過, 其實我應該認識埋其他區的學校以備不時之需, 你對這學校有咩睇法嗎?
3點我係要考慮吓, 而加唔需要, 話唔埋到出年6月先需要呢, 而加見識吓都係好嘅.

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:35 發表

kikiboy
呢間唔再改小一生, 就來殺校, 千祺唔好揀呀 !

candy_kent,

Noted with thanks! 上年都冇呢間咯.

原帖由 MANUfans 於 09-7-31 15:55 發表
各位家長, 看見大家都十分緊張小一選校的情況, 不如我以過來人跟大家分享自己的意見啦!

小女就讀培僑(升小三), 學校生活愉快, 師生關係良好, 老師用心, 校長辦學好有抱負, 與老師們互相尊重, 校內尤如一個大家庭,  ...

多謝分享!
真好有個過來人同我哋分享吓心德, 其實我真係好想聽吓而加小朋友已經讀小學的家長的意見, 畢竟你哋先係身感其受, 我哋呢d準小學生家長有些問題都是在推測或聽講的.

原帖由 曲曲 於 09-7-31 22:43 發表
sorry, 我講得唔清楚
喺學校網頁 -> 校長的話 -> 給柴灣聖米迦勒人的信六十

節錄如下:

"全數同學獲派合適的中學,沒有一位獲派的中學與其成績不相配合。而且,成績組別一(成績最佳的組別)為近年最高的百分比,成績組別三( ...

升中派位那邊也有人講柴米升中問題.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138609&extra=page%3D1&page=3

Net 16 家長們我哋繼續傾啦, 如果唔係個topic 好容易沉咗落去呀.  

你哋覺得咩情況或原因津貼小學會賣廣告呢?

原帖由 曲曲 於 09-8-12 12:38 發表
賣廣告? 你意思係搞開放日及幼稚園參觀?
有學校好像全年都有開放日咁, 差不多一到假期就會有活動讓幼稚園學生參加

無非都係想多D家長認識間學校,認同教學理念就報

...

唔係開放日或參觀嗰種呀, 係o係小一入學天書度登廣告呀, 應該要比錢架.

原帖由 曲曲 於 09-8-12 13:13 發表
津校賣廣告?

真o架!

原帖由 曲曲 於 09-8-12 18:46 發表
請問你睇邊本小一天書?
我只有星島出的09/10小一入學天書, 教搜社出的cd book

咪就係星島出果本law, 不過係今年新出10/11果本.

原帖由 mummy_jen 於 09-8-13 02:08 發表
其實黠解唔考慮丘佐榮...
講谷又無基灣個d甘谷...
論成績又不錯...

哈~~當然我係賣花讚花香啦
我細女係個到畢業

丘佐榮係咪都好難入呀? 老師職員友善嗎? 我都聽講成績不錯, 小朋友讀得開心嗎? 功課/考試/測驗的份量適中嗎? 屬於活動教學還是傳統教學?

原帖由 mummy_jen 於 09-8-14 00:34 發表
丘佐榮係咪都好難入呀?
我個時係好好彩抽到入去的,但聽說而家不易,因為好多位reserve左俾同校生的細佬妹

老師職員友善嗎?
坦白講,有惡有林的,但so far我個女遇到的都係好老師...特別佢小五六的班主任,細心得不得了。你 ...

多謝分享, 我都會考慮呢間.

原帖由 rowdywong 於 09-8-15 20:02 發表

我嗰女剛今年畢業,被派BPS。其實當年是從明我幼稚園统一派位第一志願派入,本人過往六年與校長和老師的合作,真的不知怎樣形容,我和女兒都好感激丘佐榮六年的教導,今年派位已上升至超過一半入到英中!
http://www.hkcwc-htyp ...

我入學校網站睇過, 見4月辦咗開放日, 請問通常9月份有冇開放日架?

原帖由 fennieng 於 09-8-16 23:57 發表
咁請問明德,救世軍韋理同培僑好唔好呢?

我都想知, 另外都想問筲箕灣崇真, 有冇人有意見?

原帖由 曲曲 於 09-8-18 13:18 發表
fennieng

個人都幾鍾意杏花邨間救世軍, 至於明德就唔係我喜好
培僑聽講呢幾年都好多人爭, 亦係一個唔錯的選擇

kikiboy

我仔學校好多同學揀崇真, 佢地揀嘅原因係學校又大又靚, 多同學仔揀想係返埋一齊, 另外亦有 ...

講開培僑, 星島本10/11年小一入學天書有個數據我好懷疑, 佢話培僑09/10年自行派位階段平均分數係11, 申請人數12X, 有乜可能係11分呀?

曲曲, 你本09/10天書有冇呢個數據呀? 係點寫架呀?

原帖由 rowdywong 於 09-8-24 00:04 發表

9月應該冇open day,如妳想多了解丘佐榮,可直接call校長作進一步了解,丘佐榮陳校長做事對家長一向親力親為!

唔該rowdywong!
9月冇open day---真失望, 真係好想參觀吓間學校.
開學後我試吓打比校長了解吓.

明德open day:13/9/2009(Sunday) PM 2:00-3:45.

http://mengtakps.edu.hk/home.php

筲箕灣崇真學校---小學學習體驗暨校園開放日
9/13 () PM3:00-5:00 (截止報名9/10)
9/19 () PM3:00-5:00 (截止報名9/15)
可以網上報名, 入去學校網站睇吓啦.

勵志會梁李秀娛紀念小學---開放日
9/12 (六 ) PM 2:00-5:00
9/13 (日) AM 9:00-PM1:00

慈幼學校 --- 小學生活體驗營
9/13 (日)  AM10:00-12:00
9/19 (六) MP2:00-4:00
男校黎嘅
http://salesian.edu.hk/parent/letter.pdf

救世軍韋理夫人紀念學校
9/12 () 14:30-16:30

培僑
9/20(日) PM2:00-5:00

基灣 ()
9/5 (
)
AM10:00-12:00

http://www.keiwan.edu.hk/special_notice/02-09-2009%20notice.pdf

‹ 上一主題|下一主題