用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

各位,
我想問6月5號/6號知咗派住結果, 係咪唔理好丑都要註咗冊先呀? 然後叩門如果成功先至轉返走呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 臻媽 於 10-5-18 13:30 發表
其實你可放心, 你要叩門的機會好細, 因你的選擇唔係net 16 的 top 4, 所以中籤率頗高吧!!

派位日好似唔係註冊日吧......如真的要叩門, 應派位日後即去登記, 如到註冊日仲未有result, 你必須先行註冊, 等叩門位有res ...

好多人都係好似你咁講機會大, 但我都要做定兩手準備. 我開始很緊張了, 聽你哋講吓又好d.

註冊日係6月8日/9日.

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-6-3 14:08 發表

我打佐電話去問啦,學校叫我如果5號星期六拿到注冊證後,不是派到他們學校,可以即日去拿後備生登表,填完之後再交返去,好彩你提我打去問啊。 ...

我哋係同道中人, 我早幾日都問咗, 培僑答嘅同你所講一樣.

第一個上來報料~~
派到第一志願

原帖由 polarbb 於 10-6-5 10:33 發表
好勁呀 開心死,係邊間?
我上年派左10幾志願

Thanks! 培僑

原帖由 臻媽 於 10-6-5 11:01 發表
比你快我一步添, 我都係派第一志願呀....YEAH!!!   而家身邊聽到都係派第一志願, 未有朋友派第2志願,  真係可喜可賀呀!!! 我諗住一陣去買番張六合彩試下會唔會好運一齊嚟, 如果俾我仲咗頭獎, 就真係 ...

恭喜臻媽!

原帖由 fennieng 於 10-6-5 11:54 發表
恭喜晒大家,我都派到第二志願---崇真,真係好開心呀~~
(至少唔駛去叩門,不過我其實巳經準備晒資料)

我都係揀崇真第二, 不過入咗第一培僑.

原帖由 fennieng 於 10-6-5 12:26 發表
第一係柴米,我諗如果我第一係崇真,應該都係崇真,唔知我咁諗岩唔岩呢(好奇一問)

咁你仲去唔去柴米叩門呀?

原帖由 patpat234 於 10-6-5 12:51 發表

恭喜晒~~

Thanks patpat! d要叫你個仔做師兄喇.

奇怪, 曲曲冇露面嘅.
曲曲, 你個女派咗邊間呀?

原帖由 曲曲 於 10-6-9 20:16 發表
kikiboy,

我女派咗去明德, 已經去了幾間學校叩門
12/6(六)明德有新生家長日暨新生體驗日
到時會辦校車, 校服, 書本

我個仔都有幾個同學仔讀明德.
希望你叩門成功!! 祝你讀一間最中意嘅!!

原帖由 paltiBB 於 10-9-10 12:02 發表
係呀! 柴米放第二位一定無機會, 就算叩門都唔會俾form 你, 學校校長講明唔係將柴米放第一, 唔洗諗住來叩門.

柴米換咗校長, 唔知會唔會新人事新作風呢?

原帖由 szeszes 於 10-9-12 01:50 發表
我想問下... 15分係自行時, 填 "培僑" 機會大唔大

因為我放棄20分既北循, 因為真係太早起身返學及上校車, 同埋北循無我讀時咁好

上年自行派位阿仔15分入唔到培僑, 有個同學仔 15分 waiting list 第三入咗

原帖由 BBJT 於 10-9-15 13:40 發表

yes我係16, 謝謝你的意見, 想問培僑, 筲祟真, 杏花-救世軍, 勵志會梁秀娛,愛秩序官小, 筲官, 明德 band幾??
官校是否無開放日??
我想幫仔仔找一間老師有愛心的學校, 成績可以排後, 最重要是他開心 ...

9月19日 (星期曰)  PM2:00-5:00培僑開放日, 等閒去睇睇啦.
‹ 上一主題|下一主題