用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生如厠
go

小學生如厠 [複製鏈接]

原文章由 edea 於 07-8-30 13:20 硐表
我都prefer蹲廁, 正如你地講,好多小朋友會尿尿左o係廁板上就走左去(其實好多大人都係咁), 始終覺得蹲廁會好d!

就快要開學了,我仍然未決定教囡囡如何去厠所,你們的總結如何呢?

原文章由 carol-rol 於 07-9-13 00:12 硐表
我個囡都剛升小一, 最初都好擔心俾定d濕紙巾同紙巾佢袋, 但後來好奇怪見佢都無用過濕紙巾, 細問下原來老師唔俾帶食物袋入廁所, 因全部嘢袋晒入去, 又可能係佢大頭蝦有時連紙巾都唔記得帶, 所以佢學大人"坐無影登"甘 ...

我都有讓囡囡帶濕紙巾去清潔廁板的,但不是放在食物袋內,而是放在她的群袋.當然不會全包放在群袋內,而是每日放三張在袋仔,每日 refill  咁就比較方便囉!

原文章由 TomDog 於 07-9-13 04:03 硐表
我一向以為小女只可以去幼兒專用廁所, 而且要大人陪同...
某日上完香兒的舞蹈班, 她說上堂時有姐姐帶成班想尿尿的小朋友, 一起上廁所,  全程自助, 姐姐只幫她們按水掣洗手。那裡全是大人坐廁, 不算很髒, 但也不算很 ...

其實唔係怕小朋友不懂得用大人廁所,我相信好多小朋友如夠高的話大人或小朋友廁所都能用到.
只是,公用廁所比較髒,如果因為上廁所而感染細菌,那就真的麻煩了.不怕一萬,只怕萬一.都係小心啲好!

原文章由 豬囡媽咪 於 07-9-13 16:39 硐表
煩惱的問題

咁你點安排?
我都想知道多啲其他的做法.
‹ 上一主題|下一主題