用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 07年入讀寶血k1的媽媽
樓主: queenie80
go

07年入讀寶血k1的媽媽 [複製鏈接]

原文章由 YenYen 於 07-12-1 09:41 發表
I'm really 大頭蝦﹐I totally forget the birthday party on Friday. Kitkit can only wear uniform yesterday!

I saw the kids are really cute! So pity....

我習慣將他們的通告貼出來,直到活動完才收起.
經常望住,可以成日提醒自己.

原文章由 catmilkw 於 07-12-6 10:04 發表
學校打電話俾我話冇位,抽籤都抽唔到,昨日俾番張票我,或者你地好彩抽到,學校咪唔通知你

嘩乜多元智能班咁踴躍,仲要抽籤添.
我大女咪好好彩,她以前每次都報讀到!!!

今期我沒有為囡囡報名,因為他心理未準備好.他說學體操無問題,但要蔡老師,黃老師或盤老師教喎!?:cry:

希望下一期,他會準備好啦,因為我始終覺得他缺乏運動,肢體的發展好似差咗啲啲.

原文章由 tsunmom 於 07-12-7 21:30 發表
我個仔都好好彩。兩个courses of 多元智能班都得。

1) 有冇人知道(12 月 20 日) 「 扮 鬼 扮 馬 迎 聖 誕 」是怎樣嘅? 會唔會好似Hallowan咁,扮什麼都得?

2) 12 月 18 日 ( 星 期 二 ) 舉 行 「聖 誕 大 食 會 」, 要 ...

未收到話要準備食物.我想不會太多太浪費,因為一定有人唔記得帶的.
有一次我大女認頭做一味餸--西蘭花炒蝦仁.
我頭都大埋,很多功夫呀!(我即刻教她下次認做菠蘿腸仔,我最叻做這味:loveliness:)

原文章由 davina1213 於 07-12-8 10:15 發表
Hello, vanyau

我係剛剛睇到你個post, 你個囡囡/囝囝係咪讀"幼兒智上午班"嫁?因為我個囡囡成日講蔡老師,黃老師或盤老師。

是的,我囝囝是讀幼兒智班的,他是史廸仔組,你呢?我相信你已經收到我囝囝親手寫的聖誔咭了!:

原文章由 sigmund 於 07-12-11 10:57 發表
請問今個星期六有甚麼活動, 家長都要穿運動服 ??

因為有親子活動,要跑跑跳跳咁囉!

原文章由 YongXin 於 07-12-11 15:55 發表
小心條腰骨, 各位! 到時要同仔女跳翻幾part舞架. 仲要準備攝錄機, K1小朋友第一次跟住音樂作出公開表演呀! 我當年剩係影0左相, 唔記得帶DV, 好後悔呀! van, 全班著紅色衫跳jingle bell舞呢? 記唔記得?

...

快啲搵番囡囡件聖誕老人衫先!

原文章由 catmilkw 於 07-12-12 13:03 發表
昨日佢地係學校排練

我囝囝一丁點都沒有跳給我看,不是你說我都唔知!:

原文章由 YongXin 於 07-12-12 15:10 發表
到時可能有K1小朋友, 見爸爸媽媽響度, 會喊同埋黐住家長, 唔肯落場架.

我有少少印象,當年囡囡好似有和你囡囡影相!?
當年的小人兒,依家大個女了!

原文章由 catmilkw 於 07-12-13 13:00 發表
你同佢跳多幾次就得,峄峄初頭跳少少,之後才跳晒又唱埋歌

昨晚問囝囝,學校是否教了跳舞,我叫他跳到我看,一開頭他說忘記了,之後只做了一毎動作,跟住又唔肯跳,說忘記了!

原文章由 YongXin 於 07-12-13 12:02 發表
vanyau,

哇! 你好好記性呀!

我睇翻0的相, 我女真係同你女影過相呀!!!我依貓0左比你, 你女左邊0個個著牛仔褲係我女(表妹), 你女右邊係我侄女(表姐). 佢地當時剛剛三歲, 好可愛, 依家真係大個0左好多囉.

...

三個小人兒,真可愛!
很懷緬當時的情景!
好快又輪到囝囝的第一個聖誕聯歡會了(今個星期六)!

原文章由 sigmund 於 07-12-15 21:06 發表

夠熱鬧,不過有幼兒班嘅小朋友眼瞓囉!

我囝囝今日好似嗰小影迷咁,四週圍搵人影相,我相信差不多全班都影齊了.
有啲小朋友都唔想/怕羞唔肯影,他都要行埋去,借啲依影番張相,激死!

原文章由 catmilkw 於 07-12-18 11:51 發表
峄峄帶三文治,我同峄峄一起跳森巴舞,係屋企跳左好多次,今次爸爸仲拍VIDEO, :

今日好多野食,而且好有份量,我諗佢地一定食唔晒

Hello,今日我返PBK見到你,但唔好意思只能夠和你點頭打招呼.
因為我今只主要是帶囡囡回校見老師,和送聖誕咭的,所以很忙四週圍去找老師.
另外,又忙著為囝囝拍照.你知道啦,我唔係成日返校,所以一有機會回校,就要照多啲.

原文章由 catmilkw 於 07-12-18 17:01 發表
你仔仔俾劉炫彤坐左張椅,跟住冇得坐就喊

唔緊要,我見你走出走入, 一定好忙,

我都俾囝囝激死,張椅俾人坐咗就喊,咁醜怪!
我囝囝很懂得利用哭來得到想要的東西,一到手又可以立刻笑番.基本上他對我哭是沒有用的,所以我會告訴他,任何用哭來說的話我一概不會理的,因此他會很快收聲,死死氣咁”講”他的要求!

原文章由 catmilkw 於 07-12-20 10:07 發表
好野,返番今,可以放假,我每日都不用趕頭趕命

今日我有影相,遲些會upload 番上次album,你地自己睇

Thank you!
等睇你的相!

今日差點返唔到學,我睡過頭,成7:30才起牀!
我用了15分鐘時間,攪掂囝囝和我,成功到步!只是囝囝今早是喝了奶,沒有吃早餐!:cry:

原文章由 catmilkw 於 07-12-20 17:45 發表
仔仔話蔡老師同黃老師話每日要做2板功課,你地開始做末

乜老師叫每日做兩頁咩,我囝囝又沒有告訴我,只係叫我同他做,我哋今日很醒做了頁呀!

原文章由 catmilkw 於 07-12-28 12:41 發表
一日做晒?點解唔分開做?

唔經唔覺,今日已經是28號了,還有幾天就返學了.
而功課就今日剛剛做完,你哋呢?

原文章由 YenYen 於 07-12-31 14:40 發表
Catmilkw,
My son is studying 幼兒德班, he supposed to bring all those items!
I've sent an message from PBK parents board to seek help from Techers. I am not blaming the teachers, but I think me + my s ...

就算同級,但不同班的所教所做的,都未必一樣.
以我所知,連寫字的功課都會有出入,因為老師會徵詢小朋友的建議.
好似我囡囡高班時,她那班的小朋友很叻,永遠做配詞和造句時,都會配啲很淺的字,和造很短的句.最後,老師說太淺了,要加深難度呢!

原文章由 YenYen 於 08-1-2 19:54 發表
vanyau,
I hope what you said is correct. I didn't have chance to meet my son's classmates' parents at the schoolbus stop. I will confirm with them whether we need to bring those 4 items. I didn't blam ...

家長是可以一同乘坐校車回校的,如果是返3班的話,放學也可以一齊坐校車的!

另外,你可以致電老師,或寫紙仔(夾在通告袋內)問問老師你的疑問,我相信每一位老師都很樂意解答的.

原文章由 YenYen 於 08-1-5 16:36 發表
thank you all ah!
Teacher called me yesterday. She told me it's really a mistake. Our class doesn't need to bring those "4 itmes".
But it's really good to bring up issue. Teahcer now understood our f ...

YenYen,

You're welcome!

原文章由 catmilkw 於 08-1-10 09:01 發表
幼兒智班旅行相,我加上名,有興趣者可自己download

http://picasaweb.google.com/catmilkw1/YUlViC

Thank you very much!
你很犀利,已經知道晒他們的姓名,下年又能夠和你仔仔一班就好,咁由可佔你便宜了,嘻嘻!:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題