用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝,德雅-如何決擇??
go

王錦輝,德雅-如何決擇?? [複製鏈接]

大家可以俾d意見嗎??thx!!
   1    0    1    0

回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

多謝你的回應,但係wkf的中學好像沒有太多的數據係好定唔好,所以有啲苦腦

有其他意見嗎?

我覺得兩間都有適合佢的地方。所以好頭痛

Girl

多謝各位的分析,其實我偏向王錦輝多啲,只係佢無呈分試,又令我有啲卻步

都唔知去唔去德雅留位好?!?!

引用:Quote:waiwaimam+發表於+12-11-26+15:14+我

原帖由 evacalbee 於 12-11-29 發表
你都講下兩間分別有咩適合女女的地方先有得選喎. 打出尼大家分析下啦.
報學校前,我想從活動教學,還是傳統的作出發點,問班主任的意見,她說小女活潑開朗,主意多,而且十分授教,學校上的功課也應付得很好,所以活動教學和傳統教學,也適合她。所以就只報了兩種不同種類最喜歡的兩間,好幸運,兩間也成功了。
德雅,喜歡她的學生,十分有禮,校風良好,修女仁慈。亦有進可攻、退可守的優勢。
王錦輝,喜歡她的教學理念,從解難中學習,著重思考。也喜歡學習語言環境,若能出國升學,相信也比較容易適應。一條龍也十分吸引,可是缺乏中學的資訊,不知是好是壞。

有直屬德雅中學,係band 2英中。
另外,一個白痴原因,可能考王錦輝時的家長討論,動魄驚心,感覺上得來不易,所以不捨得放棄。心知是一個無知的想法,但又不其然的這樣想.…

evacalbee  其實你心中已經有答案,隨自己心意選擇啦,免得將來後悔 :)
讀好書,用心去讀,其實間間都一樣啫。:)  發表於 12-11-29 12:13

其實我想問wkf無呈分試,呈分試係用嚟派中學,咁若果去考直資中學,無呈分試可以嗎?

我唔係想中途轉其他小學,只係想知道,沒呈分試可唔可考其他中學。

即是報讀私校直資,沒有呈分試是無影響?

Thanks for everyone reply, I have better understanding now!

回覆:mother904 的帖子

Thank you!

希望我都可以做到每日同佢溫書!課外活動後,會有校車嗎?

好多謝各位寶貴意見!

引用:WKF+is+getting+more+and+more+competitive

原帖由 lemon 於 13-06-13 發表
WKF is getting more and more competitive in terms of student quality, and I believe it will provide  ...
Thx!! I'm sending out the cheque to WKF today!

‹ 上一主題|下一主題