用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs St. Clares
go

高主教 vs St. Clares [複製鏈接]

你打算比你個女升讀RC中學部嗎?

回覆 25# AugSun 的文章

RC 屬Band1中, St. Clares 屬Band1尾, 其實差唔多, 個人成績好唔好最後都要靠自己

反而, 我覺得RC都係男多女少, 二選一, 我寧願比我個女入St. Clares, 以前我讀大學時在engineering department 都係男多女少, 女同學一係就比男仔當兄弟, 一係就成為幾個男生追求對象, 女仔升RC中學部要考慮一下呢個問題

原帖由 AugSun 於 09-11-27 22:15 發表
Bobee

Which principal of St. Clare you are talking about?  The new one or the old one.  The new one who just joined this year and her surname is Ms Poon.  Do you mean Ms Poon?

fsforth

I saw that yo ...

係仔來既...

我看過有人post過中西區HKCEE成績, 6科14分的percentage來說, RC大約60%, St. Clares 大約50%
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150318&extra=page%3D1

我也有check 過其他學校, 大坑真光是59%, 英華大約是70%, 而香港最top 個幾間我估有90%以上...

RC 跟 St. Clares 相差不過10%, 年年學生質素都不同, 所以, 幾個%分別其實不大, 講完數字就睇下實際學習環境和學校校舍, 二選一, 女仔讀St. Clares就比較好, 至少不用再煩升中既問題

回覆 32# AugSun 的文章

好似開始有些離題...

我說的英華就是九龍個間, 有report 係web site:
http://www.yingwa.edu.hk/upload/report/0708report.doc

原帖由 w_y 於 09-12-23 11:01 發表
雖然我都想大女幫弟弟開路, 但我同老公都覺得放個女去 rc, 有少少放羊入虎口的感覺

同意!
‹ 上一主題|下一主題