用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

Twins-Baby 發表於 13-3-20 11:08
成日睇到咩勁學校好想入, 但又有咩學校係你唔會比你小朋友讀呢?  有咩因由? 我朋友話說派了一個佛教學校,  ...

1. 舊生對學校無歸屬感的學校
2. 死谷成績, 太多宅男宅女的學校
3. 洗腦教育, 歌頌共產黨的學校

Twins-Baby 發表於 13-3-20 11:59
回復 fsforth 的帖子

唔....真係好有POINT.但好少學生對學校無歸屬感, 唔通間學校老師好差 ??   ...

如果學校有如補習社, 就很難有歸屬感
"補習社" 著眼短線利成就, 和個人主義的成功.

pamelaywy 發表於 13-3-21 11:51
kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人.  ...

我知你講邊間, 三年前都有考, 仲有offer, 我未親自體會過, 我不作評論, 但回想三年來, 我肯定是個很懶的家長,
我無能力去年年參與大龍鳳, 慶幸現在的所讀的學校自由度高.

學校給予學生和家長的自由度也是我看重的因素

Twins-Baby  自由度都係一個因素.  發表於 13-3-21 14:36

pamelaywy 發表於 13-3-22 10:37
首先, 請大家不要再PM 我問我是不是某一間學校, 我說過不會開名, 就不會回答. 是不是大家PM 的三幾間, 只是 ...

我收PM 都收都爆, 我同你一樣都不會回答, 有刨下文一睇就知邊間...

間間學校都有好有壞的一面, 問題是好的一面是不是大家想要的, 而差的一面是不是可以接受, 呢樣野係個人價值觀, 自己想要什麼永遠是問心, 不是問人.

你肯分享你的經歷, 絕對是很難得, 我最怕有人渣住學校一兩點所謂壞處就插到學校一文不值, 聖經馬太福音7章1-6節正解釋了為什麼有這種事發生:

7:1    你 們 不 要 論 斷 人 、 免 得 你 們 被 論 斷 。  
7:2    因 為 你 們 怎 樣 論 斷 人 、 也 必 怎 樣 被 論 斷 。 你 們 用 甚 麼 量 器 量 給 人 、 也 必 用 甚 麼 量 器 量 給 你 們 。  
7:3    為 甚 麼 看 見 你 弟 兄 眼 中 有 刺 、 卻 不 想 自 己 眼 中 有 梁 木 呢 。  
7:4    你 自 己 眼 中 有 梁 木 、 怎 能 對 你 弟 兄 說 、 容 我 去 掉 你 眼 中 的 刺 呢 。  
7:5    你 這 假 冒 為 善 的 人 、 先 去 掉 自 己 眼 中 的 梁 木 、 然 後 纔 能 看 得 清 楚 、 去 掉 你 弟 兄 眼 中 的 刺 。  
7:6    不 要 把 聖 物 給 狗 、 也 不 要 把 你 們 的 珍 珠 丟 在 豬 前 、 恐 怕 他 踐 踏 了 珍 珠 、 轉 過 來 咬 你 們 。  

引用:fsforth,請看第+#59+條,+別人的留言,+有關

原帖由 koala_choco 於 13-03-22 發表
fsforth,

請看第 #59 條, 別人的留言, 有關簡介會.
重點不是學生在簡介會中的天才表演,當然有人覺得是show off, 但在另一方面去看,這是給學生練膽的機會,克服stage fear, 我自己也試過,好 work! 大家不要太敏感。

大龍鳯video 是簡介會其中一個環節,會後還有CD 送,對學生來說應該是好好玩,對老師來說年年編劇造型角色台慶劇大製作,絕對不容易,奥運四年一隻吉祥物,呢度一年一隻,如果陸續有老師心力支持不住而離開,行政上可能會有隱憂。歸屬感不限於學生,老師也要有,學校才可有長期發展。

WillBmama  我聽完簡介會都有個諗法,啲老師一定好忙碌.  發表於 13-3-22 13:53

引用:左派男女校 +

原帖由 bigboy129 於 13-04-11 發表
左派男女校
血肉長城,短期成名

‹ 上一主題|下一主題