用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

以後會有更多人去考, 也會更加難考入

回覆 4# kmom 的文章

如果革走的是表現差的老師, 對學生來說是一件好事, 老師的言行足以影響學生的一生

原帖由 nicolemummy 於 10-3-15 21:06 發表
唔知我有無記錯. 這位校長是由DBS, 後來去了協恩, 然後再去英華.

你記錯了! 她在教協恩之前都是教女校的.

睇咁多post, 原來presentation skill 好都是有罪的, 如果林校長是sales, 補習天王是什麼呢? 如果教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? 反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? 有什麼因素使你對一個老師念念不忘?

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 01:17 發表
下次我見sales時, 我會同佢講, 你的presentation skill 真好.  saling technique 升格 presentation skill  .

堂堂一個林校長為什麼 要同補習http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37& ...

多謝這位家長的回應, 兩個posts 已經總結正反雙方的理據, 申報一點是我對這間學校沒有偏好, 以林校長在節目, 報章上的教學經驗, 大家是可以參考的, 特別是"動之以情" 這一招, 對難教的小朋友是有效的, 但是, 知易行難...

現在我所見到的問題是學校的魅力, 知名度, 大多數落在校長個人身上, 好處是在短期之內見效, 不過, 一旦她退休之後, 林校長效應消失, 改朝換代, 其風險取決於建立學校文化時, 根基打得好不好, 這個文化可否源遠流長, 而這點在新校之中是一種很大的考驗.

原帖由 2ling 於 10-3-16 09:34 發表
又係朋友話 .....

還有同事個仔, 親戚個仔....

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

原帖由 hohoho2003 於 10-3-17 20:19 發表
家長看過英華校長理念,也可一看教育局的校外評核報告,清楚一下講就天下無敵。做就有無能力?中肯批評!http://202.82.16.200/html/info-assessmentReport.html

可否舉出報告中你覺得是學校有嚴重失誤的地方?
我覺得無大問題, comment 幾好!

原帖由 onmummum1 於 10-3-29 15:35 發表
其實,林校長當年點解要離開協恩呢?

她說過她喜歡教男仔
‹ 上一主題|下一主題