用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?   [複製鏈接]

我見不少家長彈 NET 廢,我自己認識個別例子,因為當年阿仔預備大學面試,搵咗一個NET ,不過佢係教大專,不是中小學。

他們來到香港都睇際遇,包括校長,英文科主任對英文教學的經驗及理念,NET如何配合,有料到都未必夾到。如果夾到,都幾穩定,特別結咗婚嘅。

部分NET擺明車馬「遊教」,目標是旅遊,教書等同工作假期,這些就會中招,比例應該唔多,太過份,好難續約。

部分NET在香港結婚嘅,他們都幾有心機,我認識幾個都係在香港跟同事結婚,多數教直資或大專。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-6-1 13:59
我都見唔少家長彈NET廢,其實我覺得係唔解。想要個NET出卷、改簿,咁一定係本地老師做得更好、更勤力。問題 ...

你係极少数教长如何应对NET来帮助小朋友在口语,思考,愉快学习。

有一个外国人英文老师義务教了儿子两年,她教囯际学校英文,而先生是我太太同事住楼上楼下。她教阿仔焗蛋糕,网上订机票及订酒店,不同形式的活动教学。有时徵得我们同意带他出去玩,识其他人及事物!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Arabellahk 發表於 21-10-18 01:18
現在一些學校生源不足,如果教育局按規定殺校,這些學校的教師可彌補缺教師的學校,部分教師可避免失業。通 ...

不過,離職及移民的教師不一定是教通識科,通識科在外地很難找到合適教席。
‹ 上一主題|下一主題