用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
樓主: baseball
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

朋友係政府部門做,話以前有例因為人手問題,都未必揸得咁嚴.
而家曾生上場後,呢樣"柯秩"果樣"柯秩",有例不執行是死罪. 所以每年都要查吓......

填假地址告你唔入, 就要你嘅聲明信:

刑事罪行條例 - SECT 36 虛假法定聲明及其他未經宣誓的虛假陳述任何人明知而故意在 非經宣誓的 情況下, 在 下列項目中作出在 要項上屬虛假的 陳述─   (a)  法定聲明; 或   (b)  當其時有效的 成文法則授權或 規定他作出、 核簽或 核證的 摘要、 帳目、 資產負債表、 簿冊、 證明書、 聲明、        記項、 預算、 清單、 通知、 報告、 申報 表或 其他文件; 或   (c)  由或 根據或 依據當其時有效的 成文法則規定他作出的 任何口頭聲明或 口頭答覆, 即屬犯罪,        一經循公訴程序定罪, 可處監禁2年及罰款。 (將1922年第21號第7條編入。 由1924年第5號附表修訂) [比照 1911 c. 6 s. 5        U.K.]

原文章由 rhkrv 於 08-2-5 17:57 發表

You no need to change any name, they will request you to make a swear declaration if necessary. They just want you to proof that you are living there.

我唔係法津人,亦唔知教署執行尺度.

但我知"住址"同"管有物業地址"係有小小分別.

法院查香灼璣單case 都要影吓佢張床同來往信件而話佢係唔係住係果庶.
‹ 上一主題|下一主題