用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
樓主: kencecinata
go

Band 1 A 派 Band 2A [複製鏈接]

有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是策略問題. 貼出來讓下屆家長小心. 這朋友自行第一志願是BAND 1 B, 第二志願是BAND 2A. 結果應該是自行階段給BAND 2A學取錄了, 根本沒有參加大抽獎.  但我又不明白, 為什麼老師沒有提醒我朋友.
所以, 來屆家長要注意.
   12    0    0    0

可能家長唔太清楚遊戲規則,以為一問BAND 2A 保險D, 老師絶對有責任.

係. 我都再分亨我囡囡的經驗. 我囡囡BAND 1中, 我心儀一間BAND 1B學校. 我自行填第一. 第二我都有填一間 1A, (收我咪去囉), 但我老師都話, 好少人會咁填, BAND 1B 行先, BAND 1A 行尾.
到甲部, 我又係BAND 1B第一, BAND 1A第二, 結果我囡囡入左心儀呢間.

lalalam27 發表於 13-7-10 16:41
請問你朋友係邊區和邊間小學?會唔會本身學校BANDING 低左啲呀?點解第二志願咁快選2A, 乜這區無乜BAND 1 ...
佢係荃灣區, BANDING唔低架. 佢唔係統一階段第二志願,佢統一第四志願先填呢間BAND2A.  佢係自行第二志願填BAND 2A.

我見好多填完初稿後, 老師只有COMMENT 太進取. 好少見有COMMENT填高一級. 我葵青區, 好多BAND 1 學校, 我第四志願老師已叫我填BAND 2.

tommythumb 發表於 13-7-10 17:32
學校/老師好似唔會知道學生自行點樣揀嫁喎。除非老師問學生而學生話比佢聽,又或者學生/家長問老師意見。 ...
視乎間學校點做啦, 有D學校會見家長比意見, 我囡囡間學校無逐個家長見, 只係由班主任派紙仔, 叫家長填好比佢COMMENT. 當然, 家長可以唔比佢知, 但多數都會比佢睇下, 攞D意見.  

shystc 發表於 13-7-10 19:14
agree...只要有留意過,又或有留心聽過講座既一定會知
而我女學校除咗講座特別強調之外,都會要佢哋先寫紙仔 ...
我聽過有個朋友, 佢小朋友band 1 尾, 選band3, 因為唔想小朋友讀得辛苦, 真係比佢吹脹, 遇著呢d父母, 埋沒晒小朋友d天份

d2343130 發表於 13-7-10 21:12
回復 bk_mommy 的帖子

請問,你填統一表時, 是不是甲部只填一間, 其餘2格空出, 而乙部就盡填.
我甲部填左兩間. 第一我心儀的,第二係band 1a (入到當中六合彩). 乙部就填了15間 , (因為覺得再填下去, 與隨便派一間給我都不一樣)  第一志願同甲部一樣, 第二同第三都唔係甲部第二果間.
老師都有問我, 點解甲部唔填多一間, 但如果派到乙部第二同第三志願都不開心的話, 再唔好填啦.
‹ 上一主題|下一主題