用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! [複製鏈接]

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 14:59 發表
我就係明白自己不會知曬全港學校情況
所以來哩度問下你地子女揀左D乜

我不是說宜家冇得揀
而係就算以往的會考模式其實一樣可以做到而且彈性更大
以往可最多讀10科
有能力者真的文理兼修也可
以往文科女孩加科BIO或H ...

我會覺得,我地冇得揀就唯有認命,同埋學我細 b 學校阿 sir 講,其實舊瓶新酒,換湯不換藥,只要抓住宗旨,文既就揀文,理既就揀理,最忌唔三唔四,兩頭唔到岸,所以我地可以見到主流既中學,大致上開的學科都係同以前無什麼分別,教育當局講既某些冷門科目(例如:旅遊之類),可能只有某些少數學校開到 ...

用以前會考的模式,我都唔傾向俾自己小朋友讀咁多科目,寧願佢集中一點 .....

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 17:13 發表
請問有冇人知邊間學校有開
Integrated Science 綜合科學
(不是 Combined Science 組合科學)

我覺得IS哩科先至係最適合本意想讀文科的人去修的理科科目
而且內容亦相當靈活有趣
不是光坐著死計爛計或背名詞公式果種

...

ha8mo

唔覺教育局有呢科喎 .....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-3 09:29 發表
大家早晨好

各位太后外巡兩天, 大家要緊守崗位, 免太后突擊檢查或回宮時有所不滿, 緊記緊記

阿四長老溫馨提示

長老

2B 邊度有咁苛刻呀

出發前上黎留言的 2B

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-3 09:36 發表

首先多謝呢位新朋友的資料, 不過在第一頁已經明確寫明

科學教育學習領域

綜合科學課科課程係中四至中六

而IS 係初中

唔知我理解有無錯 ...

有勞長老解釋 我以為我知識貧乏添

接待完貴賓的 2B,已經到家,今晚會同 sorlo 去做運動去也 !

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-5 09:27 發表
大家早晨好

噚日過了一日非常充實的日子, 呢次體驗令我更加佩服HB同埋我唔可以無佐佢而孤軍作戰, 我肯定變'鴉污癲婆'一名

另外噚日好難得同我二家姐傾計傾足3個鐘(佢移民佐1x ...

長老

好開心聽到您所講的都是正面的訊息

原帖由 bettylam 於 09-9-5 09:43 發表
HIHI!ALL:

報告蹤影~

部腦又現野,今早6點幾幫佢沖涼http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=87&cb=12345620&n=ac8e708d加研究到而家,希望保住條命,頂同撐住先呀!兄弟,吾好要我換新機. ...

Dear Betty

其實答案可能係公司既腦唔好好操勞

原帖由 正46 於 09-9-5 20:16 發表
長老,

人年紀大0左, 就越覺得親情0既可貴...

百分百同意! 

今日細 B 生日呀,HB 決定唔出去食,所以一早去左大埔行街市,而今晚菜式有 :

紅彩頭南瓜番茄紅洋蔥煲豬骨湯(全部有機料)
油鹽焗重皮蟹
凍大眼雞
香料焗雞
有機西芹炒北海道帶子
有機茭筍炒牛肉
香草焗羊架

原帖由 alicetong 於 09-9-6 16:52 發表
原來今日係好日子
格格祝細B生日快樂 身體健康 學業進步

太后,
請問那麼多有機蔬果 全部都係大埔街市有得
賣呀?有無話邊個檔口咁呀........

...

格格

多謝祝福呀
今日 HB 都有講,唔通好多環保人士住係大埔?呢個街市有好多檔口專門賣有機蔬果架,仲有黑毛巴庫豬添

原帖由 alicetong 於 09-9-6 20:31 發表
太后,
收到.呢隻騎哩豬好似都聽Lmum提起過......:D
格格今日都有出旺角買月餅0黎呀mouth:" /> 原來夜晚
睇新聞先知又有人擲水彈.. 呢條友仔真係要...
我聽完您地講今晚細B哥哥 咁好餸..我都不敢怠慢
於 ...

早晨

格格

有時候一家人在家簡單的吃一頓也挺享受的
您又不離烏 sir sir 本色,昨天旺角狂徒不是掟水彈呀,人家係有仇口潑鏹水呀

原帖由 vivi_vivi 於 09-9-7 00:30 發表
2b,

等我呢個E E 送上遲來的祝福, 祝願細B 學業再創高峰, 身體健康, 日日都咁開心 (因為經常有父母無限量o既支持) , 明天會更好

vivi 多謝
您少擔心,佢地呢個年紀,正所謂少年不知愁滋味,肯定日日都咁開心

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-7 09:38 發表
2b

代我向細B送上遲來的祝福...祝細B身體健康, 學業得心應手, 從心所願, 一家開心愉快

唔怪之阿大番薯媽咪會誤會我問的問題啦.....真係有咁啱得咁'橋'遇到好日子問有關事 ...

長老

咪就係咁所以會先入為主囉

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-7 10:10 發表

2b

關乎供求問題及互惠互利的關係卦, 好似花墟, 波鞋街會聚埋相同物品, 係節省運輸費同埋吸引客源會有正面的好處.

長老

我妹話應該係周邊比較多中上家庭,佢好多同事都會特登去買有機食物,不過我就覺得有可能因為附近有類似既小型菜場,供應比較多

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-7 11:09 發表

2b

其實有麝自然香, 那日睇某探討民生節目, 那位媽媽一早由荃灣去大埔買健味豬肉, 又過海買有機菜, 我0地呢度都有位姊妹係大埔呢個街市的長期擁護者啦~~~~ ...

長老

所以我同阿姊妹都覺得奇怪囉,明明呢個街市有好多檔賣有機菜 .....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-7 11:32 發表

2b

那間有機菜檔出哂名嘛 ~ 阿'so'專登去介紹, 另外好多雜誌曾推介......*__*

名氣所累。。。累自己四圍行呀 。。。。

原帖由 bettylam 於 09-9-7 12:42 發表
hihi!all:

近排無乜特別野同事,都吾好去mk dou啦!各位姐妹...

吾講潑鏹,擲野,天氣咁悶熱,特別會容易中暑架,大家小心心的..

betty

Dear Betty

2b 年紀越大,越怕去人多的地方 ~~

原帖由 bettylam 於 09-9-7 12:51 發表
細b生日~

等ee祝佢快高長大,無憂無慮,健康成長,學業更上一層樓

betty

...

Dear Betty

細 B 亞媽代佢照單全收 .....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-7 13:14 發表

2b

咁阿媽心甘命抵與人無尤喎@_@

每年蘭盂節前某些機構派米, 見班公公婆婆山長水遠又晨咁早去排隊, 為的只是一小包米, 您就知人心為何了x(

長老

天下本無事,庸人自擾之 ?

原帖由 stitchfriends 於 09-9-7 16:45 發表

2b,
唔好意思又要嚟高中版搵你,
首先祝你細仔學業進步和身體健康.
BK 真係short short 地, 今日12:30攪到E+ 都未pm 到比你, 開新 topic 都 send 唔出, 可能明天才正常睇到, 到時多餘嘅請你delete 咗佢啦,  ...

stitchfriends

您唔介意,可以過黎搵我架,呢個係我同一班媽咪既地盤,佢地都唔係全部有高中小朋友架 .....
‹ 上一主題|下一主題