用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 21 之"秋高氣爽,去完 picnic 好溫書喇" ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 21 之"秋高氣爽,去完 picnic 好溫書喇" [複製鏈接]

Alice

記住唔好帶住煩惱入眠 ....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 10:35 硐表
annie,
  笑笑笑  世界更美妙麻
對,要取決於自己..唔好比佢支配做人:D

sorlo

今朝見到自己個 post 係最尾 = 最新既 post

家下又有番新的在前 .....

原文章由 sorlo 於 07-11-14 10:38 硐表
覆完我只係見到自己個post 咋

Alice

即係大山仲未,咁夜 ? ....

細 B 話今晚唔去接大 B 機喇,太夜,要 聽日要返學喎 ....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 10:43 硐表
2B,
原本我都好眼訓 但鬧一鬧大山又 精神晒..
未順道巡下午夜鋪囉

格格

係囉,最多餐餐都出去食囉,到週末先食屋企,拖地吸塵都唔需要天天做,先搞掂大細山既功課,同埋俾足夠既休息時間自己,唔好 chur 咁盡,要留力呀 .....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 10:52 硐表
homama,
努力加油:)
我已經將一切家務化為烏有0拿...
今晚頂唔順落街食..剩做阿四拖地吸塵囉...

主任信得過:D 阿女有料讀得到一定全力支持啦,
有否考慮搬到附近呢..??不過真是雞肋咯.....
或者hb長做妹妹柴 ...

長老

我以為細 B 玩野,反覆問左佢幾次,今朝在問多一次,答案都係一樣 ..... : : : :

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 10:53 硐表

2b

細B 啱ga, 大B 攞埋行利出埋閂我諗起碼11點半12點, 再返到home都好晨早lu:idea: :idea:

Alice

俾 D 時間大山調節,佢可能一下子冇人理,有一點過度興奮,晚晚都搞到咁夜,您估佢會覺得好好玩咩 ....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 10:58 硐表
2b,annie
大山唔自律..襯我地未放工偷懶.搞到要做功課做到好夜
hb陪佢要佢負責任做完為止..我話你唔律己.. 唯有
阿媽將你律一律...我比空間自由你...你都唔珍惜
妳地估.. 終於搞到 ...

多謝 Alice EE,

其實我有時間都想係屋企玩下國際象棋 ... :tongue: :tongue: :tongue: 唔好話俾亞媽聽 .....

細 B

原文章由 alicetong 於 07-11-14 10:59 硐表
2b,
證明細B已經識得分吋了 auntie alice比10個叻仔佢:loveliness:

格格

咁屋企唔係太污糟就隻眼開隻眼閉囉 ....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 11:03 硐表
2b,
格格一向做唔慣粗重野
這幾天用 筋疲力竭來形容自己就最貼切了
足夠時間休息... 恐怕講易行難..
大細山唔生性

長老

佢未試過唔去接哥哥架,不過以前都係 Friday or saturday ....

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 11:02 硐表

2b

細B係一位好有分寸的男仔

你呢個阿媽抵

長老

佢唔係上網玩,但係 DL 左個 game 係電腦玩,我放左風,叫一個好朋友送一套真實俾細 B,可以當擺設,佢又有得玩 ....

中國象棋,佢冇乜興趣,想學圍棋喎 ... : : :

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 11:09 硐表

2b

係咪上網玩, 神仔而家有時間會上網搵人下中國象棋 另外本天書隨身攜帶

Alice

1:20 a.m. ? 我同周公下棋中 ......

原文章由 alicetong 於 07-11-14 11:10 硐表
2B,
佢兩隻野 說...過沒有姐姐的日子...一陣呢個湊0個湊..
頭都暈埋....
annie,2b開估
大山尋晚玩到1點20分:evil:

長老

屋企冇人 like 捉棋,中國象棋 HB 都識,大 B 完全冇興趣,我叫細 B 不如去外邊學圍棋,佢係同學度兩日就學識左國際象棋 ...

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 11:27 硐表

2b

上年xmas, 工人姐姐送佐套國際象棋畀神仔, 佢放埋一邊

圍棋神仔都有興趣, 不過hb唔識, 暫時唔知從何入手

sorlo

咁慘 ? 要叫 maba 上黎慰問下您囉,好在 BK 冇問題咋 ...

原文章由 sorlo 於 07-11-14 11:37 硐表

成朝都上唔到m 場, 可能要永別啦~~~

長老

我都同細 B 講,學圍棋好,千軍萬馬盡在一盤黑白棋子中,佢玩國際象棋已經話樂趣冇窮。。。 (成日同我講點點點,亞媽識鬼咩?)

有決定話您聽,等我。。。

我仲想佢學橋牌,我諗佢 like 玩用腦 game ....

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 11:40 硐表

2b

學圍棋好 如果係st 附近單聲我知, 問下神仔有冇興趣, 多個伴 :loveliness: :loveliness:

長老

細 B 尋晚遲左 15 min. ,佢話就係因為將軍將對方唔死,最後流局 ....

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 12:01 硐表

2b

神仔咪成日同我講埋中國象棋步法, 佢識, 我唔識

我旦你

人老就精,鬼老就靈 .....

原文章由 正46 於 07-11-14 13:27 硐表

哈哈, 長老, 適應0左環境就知點樣偷雞....

長老

所以我覺得自己家下好精靈,俾我再讀書,入硬精靈班 ....

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 14:04 硐表

董事長講得對

長老

我都係咁話,唔應該陪佢捱夜,等佢自己一個人做,做唔起就欠交照返學,有時小朋友係要受一點教訓先會學乖 ....

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-14 14:06 硐表

alice

咁咪當一次教訓畀大山

下次唔理佢照陪細山 眼瞓係佢事

Alice

下次叫 HB 都去 留低大山一個人挑燈夜做 ... (睇您兩老都係唔捨得架喇) ....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 14:30 硐表
vivi,
細山一早 ..收尾我都頂唔順
等hb陪太子讀書囉

格格

話哂都係”仔女經”畢業,點會係”下低 B 班”呀....

原文章由 alicetong 於 07-11-14 14:31 硐表
2b,annie
照咁道理   我現在咁woo..
未實入讀〝下低B班〞
‹ 上一主題|下一主題