用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好唔開心。。。。
樓主: judywan
go

好唔開心。。。。 [複製鏈接]

小朋友如果唔識諗,真係莫奈何 ..... :cry: :cry: :cry:

原文章由 sorlo 於 08-1-15 15:33 發表

Judy

我看一看家中的小朋友,同樣是 13 歲,真是小朋友一個,點解會那麼的不一樣呢 .....

原文章由 judywan 於 08-1-15 15:48 發表
可能因為我小朋友都係差唔多年紀,感受很大。。。

Judy

過分保護,可能會流於溺愛,要記著,小朋友是會長大的,要懂得適時放手,從旁輔導 ....

原文章由 judywan 於 08-1-15 16:13 發表

2b

有陣時真係希望小朋友冇咁快長大,永遠可以保護佢。但有時又望佢快D長大,可以自立,真茅盾。。。。:( :( :(

每一個小朋友都唔會一樣,作為家長的,只有摸著石頭過河了 ! .....

原文章由 LLMUMMY 於 08-1-21 10:44 發表
"放手" 這個問題實在太難學, 有冇家長學校

sorlo

這要拿捏得很好啊 ..... 談何容易 !

原文章由 sorlo 於 08-1-21 13:50 發表

所以其實小朋友不過不失己經係好辛福了

Judy

我不懂得說教,不過我還是想說,要按照自己小朋友的脾性去走,不能一成不變,我有時會做他們的女朋友呢,讓他們照顧我 ....

原文章由 judywan 於 08-1-21 14:17 發表

話是這麼說,道理都明白,但正如你所說:"睇返自己個小朋友,仲真係小朋友一名",況且在父母心目中,小朋友係永遠都好似長不大似的。。。。
‹ 上一主題|下一主題