用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? ...
樓主: CERISE
go

如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? [複製鏈接]

這幾個月都有留意多間直資和私立小學,林文燦給人的印象當然不算好top,通常持這種想法嘅會認為印巴籍多,英文不會說得地道,(可能這是事實,不過我鄰居嘅一對仔女都係林文燦嘅,英文又講得好鬼流利。)另外校舍細,亦是弱項。而有仔女在林文燦讀嘅家長(用家)絕大多數都好滿意,林文燦嘅後發潛力應該幾強(如果佢有間似樣的校舍,應該好多人爭)。joanthony,你認為林文燦不太好,而你個仔又可以入到另一間心儀的,崇真也很好,你係贏家。helenli,你個仔讀緊林文燦,你又滿意,你都係贏家。不要拗了。不過,joanthony,你個仔唔讀林文燦,都唔洗踩多佢兩腳,咁都係間接話人地個仔;helenli,你護子心切,好直接咁話左人地個仔,都要收下火。大家收下火啦。

Joanthony:呢間學校的家長……
你嘅打擊面都幾大,真係惹火尤物。

joanthony  咁又未必個個都係咁, 只係小數姐(希望), 所以delete左幾個字, 費事話埋其他人, 多謝提醒  發表於 12-12-1 00:44
Jane1983  terms  發表於 12-12-1 00:17
Jane1983  惹火尤物,呢個term好正!  發表於 12-12-1 00:17

嗱,又係一個用家(rainkan)的看法,LMC有潛力再上。
Joanthony,見你識講多謝,咁我都提下你,甚麼「印巴籍……」,「強國人……」(我前幾日同阿仔搭地鐵,我地企左一陣,有個講普通話的中年女士起身讓座俾我個仔,不過我地同佢講我地只搭一個站,叫佢坐返。)、「呢間學校嘅家長……」、「呢個thread個個都話揀TT……」,這類「以偏概全」說話方式練下唔好再講,否則得罪左人都唔知,亦都給人對你嘅個性有些聯想嘅空間。

我剛問過我的鄰居(佢係雙重用家),佢話在簡介會出黎講野嘅小朋友,是這位小朋友想試,所以學校就俾機會佢講,而唔係揀最好嘅出黎講(佢嘅仔女已講得很好,林文燦也有歐美、澳洲籍嘅學生),這才是教育。

Joanthony,咁helenli話你, 你咪話返佢囉,不用話咁多人。你攻擊力好強,出擊率又高,仲有打十個嘅精神,戰無不勝、攻無不克。點都好,你個仔入到間心儀的學校讀,開心便好了,大家唔好嘈啦。
‹ 上一主題|下一主題