用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

小女都是成功被音小取錄2010小一生, 而馬灣基慧及祟真都收了,正煩著應選擇那一間時,不免對其他比較起來...
1)不喜歡香港的教育制度,小朋友像那些白老鼠般,試 完又試...無論那些學校是怎樣好..怎樣名都好,只要是under教x局,就已經受很多限制,隨之而來就只有以成績為衡量學生的價值為標準.故已取消入讀其下之學校.

2) 祟真的而且確有很好的語言環境,但令我有點壓迫感.(只是個人感受,不明原因..)

3) 喜歡音小的價值觀,對小朋友的教導出於愛,音樂能陶冶性情,從小在音樂及聖經上培育成長,這個根基若打得好,起碼成長後都不會壞,亦不會因受無謂的考試壓力而自毀,.眼見不少在上位的人士,幾叻都好,品行亦不知所謂.只想祈望香港將來的他們,有心承擔,不是為名為利就好......

請問有無人知...依家2010將讀音小一年級,學校幾時會有家長會?家長/小朋友又有咩要準備?
又或者如搭校車,收費要多少?
幾時要做校服?
開學前又有無預備班比小朋友適應下...?
好多??是否可以致電音小查詢?

回覆 145# ming2 的文章

謝謝您!係.....阿媽經歷選校後有些神經質 ..如果選出面太大競爭性的學校的話...我一定痴線..

原帖由 Loklok2 於 09-12-24 13:02 發表

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦! ...

你形容得好好...,有d媽咪會形容似搵老公....就係因為初時很少人提,知道音小的事很少,加上學校低調,不會胡亂吹噓自己的學生的成績,所以雖然有心,但有時又15/16,大家有心的家長一齊討論下啫,始終係要幫個小朋友選擇適合佢嘅學校,呢個階段都好重要.

原帖由 Loklok2 於 09-12-24 13:02 發表

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦! ...

你形容得好好...,有d媽咪會形容似搵老公....就係因為初時很少人提,知道音小的事很少,加上學校低調,不會胡亂吹噓自己的學生的成績,所以雖然有心,但有時又15/16,大家有心的家長一齊討論下啫,始終係要幫個小朋友選擇適合佢嘅學校,呢個階段都好重要.
‹ 上一主題|下一主題