用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月囝囝懷疑自閉..
樓主: Vichang
go

18個月囝囝懷疑自閉.. [複製鏈接]

搵私人機構評估,不過費用較高。

另外,可以多跟他說話,就像是講波一樣,一路做一路講,就算他不說話,也可以儲多些詞彙,將來一定有用。

別客氣。

如果針灸,你要忍心頂得住D喊聲同埋他成頭成口針的樣子

Vichang 發表於 12-11-15 23:40
我忍到佢喊聲,我怕佢郁得好緊要啫。

18個月做針灸可能太細個了。去年1月至8月間做了48次,眼看其他小朋友的情況,簡直係非旁觀者的感覺。

別客氣,都是同路人嘛。
醫師都有在我個小朋友的舌頭落針,連續針了7吓,無留針,無駁電。另外,要留意頭髮裡面有無漏針,同埋拔針後有無流血。

我小朋友頭上的針有駁電,手腳就無,間中都有流少少血,情況唔嚴重。不過,最好自己檢查清楚,同埋帶定酒精紙巾。

回復 Vichang 的帖子

向好方面想,如果小朋友連有jetso都唔so你,咁就真係難搞了。

實在很感恩,我的小朋友有個多嘴多舌的孖生弟弟,常常跟他爭玩具同鬧交,令他有更多練習說話的機會。不過,他們的感情非常好,有事的哥哥尤其愛護弟弟,常會主動分享。另外,我的朋友知道大仔的情況後,常常主動邀請我們全家一齊去玩,每個星期都有聚會,讓哥哥有機會作社交訓練。

大埔那打素醫院在2013年1月31日下午3時有自閉症講座,可致電26893262查詢。希望幫到大家。

當時是2010年5月初,CAS評估結果證實我小朋友有自閉症。我5月中入紙申請協康會做評估及排私人ST和職業治療,雖然唔平,但為求儘快開始訓練也沒辦法。為縮短排期,我選地區時填了任何地區,任何時段,結果6月初在太子做評估、6月中在青衣聽報告、8月開始在上水做職業治療和在沙角村上言語治療。
如果你不介意太過奔波,可以用這個策略。

回復 Apple_Orange_T 的帖子

我只是用過協康青蔥計劃的評估和訓練服務,你可以打23937555,希望可以幫到你。至於其他機構,你可以搜尋其他媽媽的評語。
‹ 上一主題|下一主題