用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關自行&叩門問題
go

有關自行&叩門問題 [複製鏈接]

回復 TOMATO1010 的帖子

大家好~想知道自行果時,我第1選擇揀左A,但冇接收到面試通知,
而第2選擇揀左B,有去面試,待9/7 公佈結果~
想知道大抽獎果陣,我將B擺上第1選擇位置,第2選擇擺A,
個學生會唔會大機會入到B呢???
沒有關係自行失敗.會分組再以隨機編號派位

另外想知道9/7公佈結果當日,
家長需要陪同子女一齊回校嗎??
當然要陪學生領結果,若派得不好升你放生他自己叩門?派得好同小朋友吃大餐慶祝,我上年學校會安排講座給家長,學生回班房領結果

如果派唔到自己心儀果間中學,
1/ 係咪要即刻飛去心儀果幾間中學叩門呢??
計畫心儀學校路線,翌日可能已額滿或都不夠誠意

2/ 需要攜帶什麼文件??
自行時的PROFILE,上網預先print叩門表格,相片,身份証明文件及文具等

3/ 會唔會即日再面試??
應該會或等學校通知,可能看成績後不獲面試及筆試

4/ 叩門當日會即刻知道結果嗎??
等通知,應該幾天,上年我有親戚註冊後要回原有學校取回註冊文件

回覆:TOMATO1010 的帖子

分組是指banding, 先處理b1然後b2最後b3,成功率好難計,如果你是b1隨機編號1選任何一間都100%,但如果你是b3選b1校機會0
如果你是b1生但全區有1000人,心儀學校只有80個位,你看機會率多少?抽獎很難計,要好運加選中banding

回復 TOMATO1010 的帖子

不用跟自行排序,自行選擇會看高一線,現在要跟真正banding重新選校,希望一擊即中,祝你好運!或者自行已被選中不用驚動派位,若心儀B校而又啱BAND不妨放第一志願,若派中也可認為自行被學校選中的,會更更開心。

是,自行由中學直接交名單給教育局,若收了教育局不會安排統一派位,9/7一併公佈結果,唔會知是自行取錄或統一派位的

機會約80%, 比升小高,但要跟遊戲規則,不可亂填

‹ 上一主題|下一主題