用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 日文
go

DSE 日文 [複製鏈接]

zitaeric 發表於 18-12-4 10:30
小朋友係中一新人,現在想讀多-種語言,佢揀佐日文,從未學過。
想請教如果想將來考埋 DSE 日文,可以有什 ...

留意大學嘅理、工programmes一般都不計DSE日文。

未學過可從能力試N5班開始,S1開始在日語學校讀普通班到S6嘅DSE試(10月尾)大概去到N2水平,考DSE試前take DSE preparation course。

我諗你要考慮小朋友每星期可騰出多少時間於學習日文。

zitaeric 發表於 18-12-4 18:09
真係吾該,我可以用到一星期兩個鐘,睇緊小組形式,讀日文考DSE 係因利成便,興趣先行,吾知有冇聽錯,聽 ...
聽講曰文DSE程度係日本高小日文水平 ===> 我唔知日本高小日文水平,不過應該唔會啩。

最重要唔好影響到校內成績。

心心 發表於 19-10-20 23:16
Dse日文除了日本研究科之外,還有對其他科目有用嗎?例如?
Dse日文不單只適用於報中大的日本研究科,其他科目如文學院及社科院的學科,Other languages成績都被考慮為unspecified elective。

不同大學有不同的計分方法,詳細的到各院校網頁看看。
‹ 上一主題|下一主題