用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-18 14:13
反正M1同M2都需要讀微積分,而微積分又佔大比重,又係學先,可以照跟學校學M1(其實學埋統計都無壞,多個選 ...

咁係好,不過loading大好多,始終數學需要大量練習,小心得不償失,除非讀2X+M。

王家爸爸 發表於 17-1-18 14:51
我覺得最後小朋友好可能改變主意讀返M1,原因係對大部分人,代數難過統計好多。小朋友想讀M2,好可能只係唔 ...

好睇樓主囝囝將來大學想揀乜科。
我2個女都想揀M2,題目好多時guide住你做。M1統計题多文字,解錯少少题目就錯得好惨。

andywmama 發表於 17-2-8 18:14
如果 phy+ chem + econ + m2 呢?
可否比啲意見?
囝囝唔鍾意bio ,

细女都係唔鍾意Bio,會揀Phy+Chem+ICT+M2。ICT喺Engg/Science/Education都用得著雖然L5+低D。

回覆 一家三口 的帖子

Thanks for your sharing.
唔駛D人重問係咪讀Engg先要修M1/2。

cow 發表於 17-5-6 23:48
除core外無話邊科一定要讀。Chem唔及格,無理由drop ICT而讀Chem。要drop科,中五先算。 ...

同意。難唔難好睇個人。
想讀 Comp Engg無理由搞唔掂ICT。

而且,如果成績一般,唔夠分入HKU Engg,都可以考慮理大&城大,ICT計high weighting喎。

其實 唔夠時間嘅理由 --->唔係好勤力,要做嘅係重新安排温習時間。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:54

BallBallMaMa 發表於 17-5-9 07:17

首先,不要搬龍門。M1/2對所有Engg’ 都必需的。不是比較ICTChem嗎?

我不知道中學的ICT同大學的CEng orCS 有多大少的兩碼子事,完全沒關係?你可以說中學的ICT課程很皮毛,但連這皮毛也讀不好,入到大學讀Comp Engg是否錯配。這正如報醫科祇需Chem不用Bio的說法。

DSE 5+%的數據又是跟EK常討論的中學入U率同一道理。

能拿到甚麼成績是很個人的,如果還在中三選科而未了解自己ChemICT的能力時,DSE 5+%是其中一個參考因素,但現在已經身處高中課程,開始真正了解到自己對各科的強弱,再加上確定了大學目標,仍盲看這general的數據是否不切實際?

況且,ICT以中文作答的是57.8%Phy/Chem分別是25.2%/23%,是那個Banding學生報考這些科目多?Phy/Chem成績好是必然吧。

如果學校祇看DSE 5+%而不理個人因素,那麽學校祇需開Phy/Chem/Eng Lit/M2 4Elective便夠了。

chun媽  謝謝建議  發表於 17-5-10 11:55
fion6406  同意  發表於 17-5-9 13:15

ANChan59 發表於 17-9-2 22:50
乜港大當一科咩?
港大計Best6嘛。

Acatmom 發表於 17-9-5 21:32
謝謝你!我孩子較喜歡chem和bio, 也喜數理分析,那麼應該選M1更好。選3科是學校規定,希望不會太辛苦啦。 ...

選M1嘅好處係所需時間少過M2。

YmOra 發表於 17-9-6 08:12
忘記自己有否問過這問題,還是想再問一次.thx.thx.

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好 ...

這是以那個角度看。

M1/M2大學不會計2科。

以個人學習來說當然是學多一些知識。

YmOra 發表於 17-9-6 09:25
我具體DD問,因為看多咗少少資料得知:

BAFS配M1會是好配搭

你呢個問題又會俾人話無討論價值啦。

Chem, Bio 都無,範圍會好大?

YmOra 發表於 17-9-6 10:15
好多謝你的提點,我實在要扒下舊文先得,我都知我未有一定程度的知識會是經常問錯問題,耐何心急想到就好想問 ...

其實要實際D,縮窄大學programme範圍來選DSE科目會易D。

YmOra 發表於 17-9-6 10:55
實在底打,問題問得好蠢呢!基本資料都未去了解先,謝謝指教.thx.thx.

...

唔係絕對無可能,有樣嘢叫combined result。

YmOra 發表於 17-9-6 11:32
這個唔明呢!你意思係combined result下可以達至M1和M2同時修讀和考試嗎?

thx.thx.

2年DSE成績

MariaTsui 發表於 17-9-6 11:59
M1,M2真的同一時段考DSE,識人真的2X選M1+M2,如果是DSE是這樣安排,學校怎會容許學生這樣選。 ...

以下是今年DSE time table。

M1/M2 考試日期 19Apr  8:30 - 11:00

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2017_DSE_Timetable.pdf

YmOra 發表於 17-9-7 21:06
我只係覺得數掂嘅人會想M1和M2同時修讀,因為估佢哋都係愛數之人呢!奈何原來考評局安排這兩科考核時間一樣, ...

如果M1和M2計2個 elective,D學生take M1&M2做2X,其實證明唔到佢嘅能力,因為咁嘅4C+2X配搭,有3科係Maths,M1+M2 cover嘅範圍,我覺得未必夠1.5科。

如果真係咁有興趣讀M1&M2,HKU暑假有開High School programme(Age16+),其中有credit bearing 嘅Maths programme,內容係M1和M2嘅topic,不過要俾錢。學分好似係HKU faculty of Science認可。

‹ 上一主題|下一主題