用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-5-8 17:39
我理解官津中學多數係食套餐。

咁啱我2個女2間津校都唔係套餐

crazyhippo 發表於 18-5-8 17:51
其實吾應該係套餐, 應睇每科級名次再提議學生選修咩科, 話哂, 學校DSE成績見吾見得人都係靠班學生喎 ...

係咪套餐都唔係最重要,套餐嘅話有幾多套餐揀?散餐嘅話開少D科目/班咪一樣無得揀。

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 18:03
局晒所有人一定揀m1

5班開1班Physics,M1/2點開2班?拆開M1/2各半班要多D資源。

October. 發表於 18-5-8 21:23
有學校讀3x又要讀M,就一定要揀M2,唔俾揀M1;想讀M1就只可以讀2x,我参透唔到固中原因,只諗到津校資源所限 ...

咁又唔關資源事喎,都已經各開咗班,應該可以安排好堂課。唯一係學校認為2X同學能力差D,M1始終範圍細D。

October. 發表於 18-5-8 22:51
我唔明既就係既然都開咗M1班了,我讀3X,但就唔俾我選讀M1.

仲有, 讀M2就3X中一定要有可Phy, 好專制。

讀M2就3X中一定要有可Phy.....或者調轉諗,讀Physics無得讀M2又唔係咁好,學校唔會開幾班M1/2呱。

我話資源既原因係諗到,如果好多科好多配搭撈埋一起,點安排上堂,好成問題。...官津嘅話,有幾多班會唔同,每級6班高中彈性大D,每級4班就可能要食套餐。我女學校elective開15科(23班),因為1級有6班,時間表夾埋4個core一齊容易處理。不過開1班嗰科滿額就無法。

見好多學校M1M2都任揀(當然睇成績),唔知點解呢間學校會係咁?...有多D資料,會唔會有其他原因?

ydoris 發表於 18-5-9 09:28
其實係未間間中學都係A,B,C各選志願.我阿囡3X.都係要咁排.但佢學校PHY,CHEM同BIO各開2班.老師話選左差不多 ...

我2個女2間津校都唔係架。選科係學生將學校會開嘅1X科排好優次,學校按成績派科。

October. 發表於 18-5-9 11:19
學校話以往學生多揀讀M2,M1冇咩人讀,會唔會M2個老師教得好啲?

我唔想仔讀PHY,想佢文中有理,理中有文 ...

M1無咩人讀原因可能係好似你個仔嘅case咁,都無呢個option揀

October.    發表於 18-5-9 11:46
October.    發表於 18-5-9 11:46

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:31
我會建議,糾纏於矛盾與疑問之中,不如用比較邏輯既方法去分析,然後選擇。
第一,比較前人近兩年係兩科既 ...

樓主喺#40已經講咗祇得L4+資料喳。

friendfriend 發表於 18-5-10 20:03
我個仔想選M2,但得兩個老師教,其中一個是廢的,所以好慘,可能要改選 Bio,大家有什麼意見給我? ...

咁亞仔大學想讀乜先?

王家爸爸    發表於 18-5-10 23:51

friendfriend 發表於 18-5-11 11:22
回覆 王家爸爸 的帖子

他不懂教書,係全校最廢的,怕影響DSE成績

通常呢D情況下,嗰個好大機會係副...
講返正題,如果M2同Bio兩科2選1,即係4C+2X+M同4C+3X嘅分別。

1. 如果大學揀工程,M2是優先。相反揀Medicine,就揀Bio。
2. 如果大學揀HKU工程,2X無得drop。

M2唔難,數學叻自己睇textbook都OK,有幾多功力就睇你做幾多練習同past paper。

October. 發表於 18-5-11 14:12
如果將大學工程排得較後,所謂既當係水泡科,咁

1) PHY ,CHEM , BIO + M2

如果Chem & Bio做膽,估你Medicine科排前,咁有Phy&M2,理大PT/Optometry/Radiography收生Physics、M2計heavier weighting,PT重要計Best6,我揀1。

October. 發表於 18-5-11 16:20
神科唔敢高攀,不過,同意你 Physics+M2,點計都應該有利啲,只是諗到呢兩科多叻人讀,要唔要避一避啫。

...

唔夠D叻人勁最多攞唔到*,攞5係靠自己實力。

October. 發表於 18-5-11 16:33
經常變,但佢對呢兩科冇強烈既傾向,只表明唔中意ECON & GEO.

但係同樣成績,中史無加權咪蝕底。
‹ 上一主題|下一主題