用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
樓主: 08媽咪
go

16區的選擇 [複製鏈接]

引用:我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好

原帖由 eviza_snow 於 13-05-13 發表
我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好唔同,學校當然一定係谷成績,但我好相信一樣嘢,無付出無收穫, ...
咁除了新基湾,同區也有其他校風好的,如舊基,丘左,崇真,你點解喜歡新基?

引用:我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好

原帖由 eviza_snow 於 13-05-13 發表
我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好唔同,學校當然一定係谷成績,但我好相信一樣嘢,無付出無收穫, ...
新基抄課文詞語的多嗎?小息小朋友可到操場跳繩打波嗎?除了音什,有什麼運動班/校隊嗎?

引用:抄詞每個寫3次,低小10個8個左右,校隊有有

原帖由 eviza_snow 於 13-05-14 發表
抄詞每個寫3次,低小10個8個左右,校隊有有籃球,羽毛球,足球,table tennis,田徑……

...
聽聞兩三年前新基有個小五學生跳樓,有傳學音樂時被老師狂鬧,有否聽聞是真定假?

引用:是否比音樂老師罵我就唔知,但學校同家長兩

原帖由 eviza_snow 於 13-05-14 發表
是否比音樂老師罵我就唔知,但學校同家長兩者都有比壓力學生,特別係精英班,以我所知那學生好似唔想去補習 ...

引用:回復+eviza_snow+的帖子 多謝你的資料,+咁

原帖由 moseslam616 於 13-05-17 發表
回復 eviza_snow 的帖子

多謝你的資料, 咁除咗兩間基灣同丘佐榮,重有無較好的學校可選擇? ...
柴湾聖米,多活動,工課量適中,一年三考,無測驗,英文程度深,我看過聖保羅男女的英文書,工作紙,這校比得上,但學生的真正英語程度,當然不一樣,但只少教得深些,點都有利。兩悶基湾都有放同學的作文上網,我又有看過柴米的週刊,有同學的作品,很大分別,基湾:“倒帽”(不同意請不要插,sorry),柴米的似作文多些,看過柴米英默的範文,很有信心。不過好多人嚴柴米不夠名氣,也要留意很多人揀柴米,分分鐘要扣門,今年很多人20分都抽不到。

引用:柴米用的好似係新加坡出版嘅英文書,程度比

原帖由 eviza_snow 於 13-05-17 發表
柴米用的好似係新加坡出版嘅英文書,程度比香港出版社的略深,但學校出卷有個問題一直向各家長之間談論的, ...
我看過卷,不能用淺形容,定同學都努力高分了?

引用:其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他

原帖由 eviza_snow 於 13-05-17 發表
其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他睇你想要d咩,例如,兩間官小有同QC聯繫,又有一批家長好buy,較風 ...
明德升中派得不夠好,其實崇真近年也趨熱門,成績越來越好,老師有愛心,我日日見崇真的小學生,不覺他們無禮呀,也很sharp,不過聽家長講都好多功課,感覺比較活耀的是崇幼的學生,崇幼是活動教學

回覆:16區的選擇

做家長的除了聽人講,要自己上學校網業看看,很多野睇,我仔今年升小一,所以下了很多功夫,16區其實年年有很多位剩,有些學生校收不足生,你看看學校小一開到幾班,教署又原本批開幾班,就知底蘊了。最恐佈是聖馬可小學只開到一班,其次是慈幼(不過校長有愛心熱誠),明德和筲官小三班,筲官小其實可開五班!四小龍不用講多人報,崇真,梁李,培僑也收足,愛官開四班,好似有一班buffer, 但話自己只開四班。

引用:淺唔淺見人見智,柴米沒有表明邊班係精英班

原帖由 eviza_snow 於 13-05-18 發表
淺唔淺見人見智,柴米沒有表明邊班係精英班,唔精英,只分邊班英文叻d邊班數學叻d,朋友女果班唔係英文叻果 ...
柴米小四分班,A班是精英班呀!

引用:朋友話老師無分邊班叻d喎唔通佢聽錯咗6年?

原帖由 eviza_snow 於 13-05-18 發表
朋友話老師無分邊班叻d喎唔通佢聽錯咗6年?btw,朋友女唔係A班,如果照你咁講A班一定全班都99,100分 ...
可能你朋友不想你知佢個女入不到精英班呢?A B 班多數入到band one

‹ 上一主題|下一主題