用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試升小二或留班?
樓主: MrsFung
go

試升小二或留班? [複製鏈接]

我仔讀私校小一,有發展遲緩問題(遲6-9個月發展),剛考完試,主科 中、英 得約40分,數學6x分。
而其他科成績都係緊緊合格。因主科2科不合格,學校比我考慮佢留班或試升,但學校話如我選試升小二,到小二時主科還是2科不合格就一定要留班。
我好矛盾,究竟我繼續每月交差不多$6000學費比佢試讀還是如果我轉津校升小二,將果幾千蚊用作私人補習及報讀有關語文課程好。 大家有無意見比我?
   0    0    0    0

我仔K2時做過評估,係言語及理解力遲緩。佢無過度活躍,只係有專注力不足。
現在KEEP住在政府上語言治療。
我會明天試搵屋企附近合適的學校。 我會搵老師受特殊訓練比率高的學校。

原帖由 daisy17772 於 11-6-28 21:41 發表
Did you take your child for diagnosis and from that you knew he had delay?  If this piece of info is confirmed, you should really consider to switch him to another school or keep him at P1.  Furthermo ...

今日問左屋企附近幾間學校都無位,叫我年尾再問, 佢地未睇我仔成績表,連殺校都話無位,點算?

條路行錯左? 諗唔到我仔上到小學會咁差。
我唔覺學校有問題,係我仔資質有問題。

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-6-29 15:09 發表
那當初為何報讀該私校 ?

如果咁情況,津校會有什麼支援這類小朋友?
我仔其實每月在政府上一次言語治療,我沒有再報其他訓練課程,因為每小時計錢,好貴。

原帖由 Namson 於 11-6-29 17:22 發表
我小朋友同妳小朋友一樣大,同樣有言語及理解問題,所以我k1已經比佢留左一年班,因為我驚佢跟唔上同齡的小朋友,雖然依家言語同理解都唔係話好好,但成績每科都可以考到八九十分.由於我讀津校,所以政府轉介返係學校上言 ...

我老公已決定了比他在原校試升小二。這個暑假努力同佢溫習,希望可追返。 如果小二還是追不上,到時再決定轉津校。
原帖由 pocoyo123 於 11-7-1 21:43 發表
你住邊區呢, 我小朋友明年上小一, 問題差不多, 手上已有些學校資料, 比你睇下OK 唔OK

我都想轉佢出來津校。但我老公想同佢努力多一年,睇下係咪真係唔得先,到小二才轉。

原帖由 yhk329 於 11-7-2 09:53 發表
樓主,有時免强無幸福,照你講讀緊的私校,又無支援,又唔夠包容,老師無足夠訓練,好易將小朋友標籤左,令到小朋友無晒自信咪重橙
‹ 上一主題|下一主題