用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 ckckcktina 於 09-7-10 12:39 發表
chingma,

你阿女今年有無獎呀? 我淨係收到風, "叻女張"有4個獎呀? 你女呢?

我知你講個"叻女張"係邊個.... 之前係1A升過去的... 一年班已經攞好多獎, 但佢應該大過我地D女好多 (2000年出生, 我女是2001年12月!)..... 所以...成績好....有蹟可尋.....

Yes, 我同Carlily 好有綠呢!!!

原帖由 ckckcktina 於 09-7-13 15:44 發表
sammon,

你咁叻既, 知我講邊個.
原來你女咁細個架. 我女都大過你女, 佢十月架. 十二月真係好細個哦.

因為佢一年班已經叻到出哂名!
Yes, 我女好細個,所以friend叫我唔太過好push 佢。

原帖由 ckckcktina 於 09-7-14 11:32 發表
sammon,

你女都好叻呀! 上次聽你講佢都考得幾好. 你都唔好俾咁大壓力佢囉.

ckckcktina;

知道喇, 但你知班小姐們太過放鬆就.......

原帖由 carlily 於 09-7-15 09:54 發表

。。 係唔係個個姓張.. 個個?? IF YES,.. 佢有個家姐都係 MPS 架,.. SO ..MAYBE.. 一早已經打左個底啦..!!

YES, 就係個個! 佢家姐應該升左中學....叻女張係咪升3D? 係就..oh my god!

原帖由 carlily 於 09-7-29 20:32 發表
SamMom,

.. 我想問你呀. .你做左張 maths ws 未. .??
我唔係好明點做啊... 你可以講我知嘛 ..???
thanks

Carlily;

sorry 呀!而家先覆你,上星期一家去完布吉,曬到‘lone‘ 哂,向屋企抖左幾日先有心情上網 (當然又有帶佢地出去wet 喇!)

你係咪話派成績表個日派個張maths problem solving? 如果係的話,是要亞女自己想一些數目字,然後計下加埋係咪o個個數!

其他功課做梗maths and Eng...  中文岩岩開工 。

原帖由 carlily 於 09-7-29 20:32 發表
SamMom,

.. 我想問你呀. .你做左張 maths ws 未. .??
我唔係好明點做啊... 你可以講我知嘛 ..???
thanks

Carlily;

sorry 呀!而家先覆你,上星期一家去完布吉,曬到‘lone‘ 哂,向屋企抖左幾日先有心情上網 (當然又有帶佢地出去wet 喇!)

你係咪話派成績表個日派個張maths problem solving? 如果係的話,是要亞女自己想一些數目字,然後計下加埋係咪o個個數!

其他功課做梗maths and Eng...  中文岩岩開工 。

原帖由 bbqueen 於 09-8-10 00:45 發表

係 la...... 我個囡就嚟悶死佢 la

SamMom

布吉有冇推介住邊間 hotel & 邊 shu 好玩 ar?  下次去旅行可能會去

住Sheraton Grande Laguna 啦!Laguna Area Resort 由六家酒店組成,最成梗係Banyan Tree (如果兩公婆去!)一家大細住Sheraton; 好舒服,泳池大/長兼有自己小型人造沙灘,我女玩到唔想走! 如果你下次去可打俾我再詳細話俾你知!!

原帖由 bbqueen 於 09-8-25 15:13 發表

1:15 or 1:00 pm?  亞囡今日有冇去 outing ar?

1:15 - 2:15 p.m.

原帖由 carlily 於 09-8-28 15:45 發表
Dear SamMom,

Sorry, 我無聽到前半 part,.. 我想問一下 ,.. 9月1日.. 按咩time table 黎執書 ???? thanks

中英數常的書及作業.....

原帖由 bbqueen 於 09-8-28 22:43 發表
有冇 mami 聽到班主任話今年 p3 開始有小班, 約 10 個同學仔一齊,  B 班加多1 個 Miss 教中文?  A、 C 班 係 Maths/ Eng?

我地D班中英數都有小班, 班主任話四科都會在四班抽人去, 佢仲俾我地問到口啞啞, 因為講不清楚是叻或是差的人去小班!!!!

原帖由 ckckcktina 於 09-8-31 09:45 發表
sammon,

咦? 你地三科都會小班咩? 我地淨係一科小班, 咁係唔係同一班上? 定係每班都抽10個人, then一齊group埋上呀?

Miss 話係四班每班抽D上small group.. Anyway, I think even the teachers haven't make up their mind yet. Let's wait and see....

原帖由 twu_hk 於 09-9-11 13:24 發表
我都係下星期五默 P9-13, Eng P.4. 唔通統一左fri 英文默書?

GS 淨係寫生字咋, 如果老師叫佢背都好呀, 當溫書, 唔洗我咁勞氣.

ckckcktina,
佢貪得意初初好興奮, 昨晚同我呻話戴眼鏡好麻煩, 唉, 咁細個就戴, 真係有 ...

D班星期四(9月17日) 默....

原帖由 carlily 於 09-9-14 11:19 發表

UM.. 我諗係啦,..我女都話d 書要留係 school.. but 我問番佢. 甘你點溫 dict呢... 跟住佢矛出聲啦... 唉..

今晚我返屋企scan 要默個幾版俾你喇! 我地D班仲要係 星期四默呀!!!!!!!!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-14 23:52 發表
chingma,

你女有無抄到呀?
1. chase 2. peace 3. splash 4. planning
5. pocket 6. slipped 7. high beam
8. wise 9. sticks
仲有其他幾個字, 不過佢無mark no. 所以我無寫出來, 仲有2句唔知係咩句子.
After tha ...

默書, not quiz right? D班mud都無, 只係話默Longman p.4 and Lit P. 9-13... 即係全部要同佢默晒!!!!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-14 14:56 發表
我女懶醒, 佢話抄左d生字, 話淨係佢一個人抄左, 等我今晚返去問下佢, post上來俾大家參考下, 睇下fri既lit dict係唔係會出. 因為都好似無野讀咁. 以前都話可以溫下worksheet, e家都好似未派野? 咁即係點dict成句定係 ...

我地以前不嬲都無抄生字, 次次都係要默晒範圍內的頁數, 您地o今好有生字範圍?!

原帖由 twu_hk 於 09-9-16 13:33 發表
其實學校都唔想標榜 "小班=成績差", 所以只係講會選擇一d合適的小朋友去讀.

我個班個班主任好緊張咁同家長解釋千奇唔好比小朋友有咁嘅想法, 如果唔係入小班讀就唔開心, 又會比人笑喎.

不過我覺得小班真係幾好, 可 ...

D班仲未分小班... 我係要我女o今多版都要默哂... 之後test 同佢讀時唔駛o今辛苦,因佢大概都記得D內容!

原帖由 bbqueen 於 09-9-16 16:03 發表

下次 share 下你貼邊 D 句子 la

Next Thur, 默 中文 la, (2) 課文, 好多字 ar

我地Tue已經默中文。。

原帖由 carlily 於 09-9-17 15:23 發表
sammon,

又麻煩你啦... 我想... 知今日手冊寫咩..
我家"小姐".. 又唔記得帶返HOME 啦... !!
THANKS

Josephine

Sorry 啱啱返屋企:
- Pen "G" & "H" cursive
- 習字 p.21-24
- GS vocab Ch 3 + corr
- 明天帶普通話書同作業

原帖由 ckckcktina 於 09-9-17 12:30 發表
sammon,

你咁勁呀? 要你女默晒. 我女都係, 睬我都傻呀!

大家收到默書(英文)未?而家課文再唔係默兩句,我地班詞語連課文默左本薄的4版半! 攞命!

原帖由 twu_hk 於 09-9-22 11:35 發表
默一段再加十幾個字啦, 可能你個班要求高d, 其實重好, 早d適應.

d人成日話4年級開始深, 所以3年班都應該慢慢加d加d, 唔洗4年級先一次過深.

仲有, D 班到而家都無分小班(Carlily,知唔知?)
我諗都唔會分架喇!
‹ 上一主題|下一主題