用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

原帖由 uarecheap 於 11-2-25 18:19 發表
吾好怕醜,老師都話要曰日寫、寫到校長識妳到叩門

我周一中午去左交信, 見到個書記手握一封, 再拿我那封, 然後入左去....

[quote]原帖由 uarecheap 於 11-2-25 14:38 發表
C班老師很好的、 [/quote

0今A班的老師呢?

原帖由 uarecheap 於 11-2-25 18:19 發表
吾好怕醜,老師都話要曰日寫、寫到校長識妳到叩門

呢三個月好難崖...最好大抽獎抽中就唔駛煩!

uarecheap, 我知今年K3最少兩個學生俾St. Paul Co-ed 收左, 唔'後' St. Joe. 另外一D 因為直資收了而不抽獎 (但仍想叩門), 請問您知唔知叩門校長又會唔會睇個小朋友係咪兩次都選St Joe? Thanks

原帖由 uarecheap 於 11-2-28 18:31 發表
吾會十六個應該是八個,我很仔細研究過學校門口張放徬紙,跟據自行表號碼及自已班得2個入左、因自行表是學校派.所以號碼應該很近所以推斷只有8個得左。 ...

我同A班老師confirmed 左, 四班合共15+個第一round 入左, 佢仲話我, "你知仲問"?

原帖由 uarecheap 於 11-2-28 18:38 發表
老師有冇講頭5名是上學期或上下學期?因上期考頭5,吾代表下學期有頭5,有可能飛出十名。因課程淺,每個小朋友爭名次

老師話下學期張成績表趕唔切俾小學. 應該用上學期個張....
我仔仔勤學 B+.... 即叩門無望!!!!!

原帖由 fundfund 於 11-3-1 10:07 發表
下學期張成績表趕唔切俾小學?? really??
Are you sure??
6 月尾考完試喎, 7月頭 in 應該趕得切架!!
咁你有無問老師阿仔教第幾? 我計過可能頭10名都有機, 如果第一 round 同第二 round 入左d 頭5名既同學, 後面名次 ...

係老師講的...我估佢地唔會七月頭先Interview?!
Yes, 老師話我仔仔是頭十名內.....

原帖由 feliciak 於 11-3-3 15:04 發表
拿成績表果日,老師話叩門時小學部會上去問佢哋有關個小朋友嘅平時表現架;所以,除了keep住D成績,仲要提阿仔上堂乖乖地呀!  

收到, 多謝指點!!!!!

原帖由 SamMom 於 11-3-3 18:00 發表

收到, 多謝指點!!!!!

老師話去年, 計埋第一二round + 叩門, 大概有8成幼稚園生可以上番SJPS..... 希望今年都可以喇! 大家努力!!!

原帖由 uarecheap 於 11-3-4 12:29 發表
叩門成功與否好視乎有多少幼稚園生在第二輪的結果和多少舊生仔仔在前面、我識有很多舊生仔仔第一輪都衰左

因為他們無宗教分囉, 如果唔係入硬!

原帖由 fundfund 於 11-3-4 16:40 發表
SamMom,
你地係咪教徒, 教徒機會會高d。

Yes... 但好似今屆SJK的教徒人數都唔少.....

您的意思是, 如果單是教徒或單是Old Boys, 教徒機會大D?

原帖由 uarecheap 於 11-3-7 12:26 發表
SJK的課程連一般升小一課程也應付吾到。我地幼稚園課程中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語、一星期一堂英文教What is your name,太淺分不出小朋友程度。我地成班C9都知要學野。吾該出外面學。我地係度讀都是為叩 ...

Can't agreed with you more Uarecheap!!! 唯一比較好我覺得是disciplines & conduct 有進步... 而家覺得 2nd round 大抽獎可能仲大機會過叩門!!!!!

Sigh....

原帖由 uarecheap 於 11-3-9 18:56 發表
總之小學是一間好學校,我推介卑家長並無不妥,至於幼稚園,對吾住妳講得對我和仔仔都有得着、但全是負面嘢,我吾想分享啲吾開心的東西,仲之話卑妳知吾係得我一個甘幓。算哪撗掂拒都摺,吾会有人不幸 ...

我反而覺等SJK教得幾好,又不會好似出面的學店金錢掛師。每人都有不同的見解,無須太介懷。

作為天主教徒,我深信個天已自有安排。

原帖由 uarecheap 於 11-3-10 14:22 發表
邊有甘好運去到C班, 好羨慕你地。

我地A班一樣學到呢D, 唔係得C班有, 亞仔連部首都識!

唔經唔覺仲有個半月就放榜,大家心情怎樣?
‹ 上一主題|下一主題