用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 bbqueen 於 10-3-30 17:13 發表

亞囡話今日剩係派咗 Maths 咋, 其他科都未派.....點解只係 A & D 派咗呢?  我就 prefer 放假前知 law!  

呢個假, 大家有咩 plan ar?  又要玩番夠本咯!

我地今日結果無派Maths,, 即係仲有Maths & GS 未派!!可能我地兩班少D人無返, 所以派左俾佢地睇睇先!

原帖由 carlily 於 10-3-31 14:01 發表

呢提有個 ANSWER 係 PREGNANT ... 我女話佢CLICK 左呢個

我女都填左athletics....因為佢話Pregnant都係高危!
另外佢話有一part係考一個reading corner 的內容, 無任何詞語提供, 靠自己... 但係佢又話佢識!!!!!

原帖由 carlily 於 10-4-22 09:30 發表

我聽我女講.. 佢要搵 青海地震 既 newspaper oh... 唔通今次大家都唔一樣既???

Yes, 我女都係話出青海玉樹地震的新聞... so different test paper for different classes ?????

原帖由 bbqueen 於 10-5-4 23:34 發表

今日, 亞囡手册都係寫 6 月 GS test  有關青海地震 ar.....

你哋囡囡有冇抽中考 TSA ar?

出左6月test 時間表:
4日 - Lit
7日 - Maths
8日 - GS
9日 - Eng
10日 - Chi

原帖由 bbqueen 於 10-6-3 19:08 發表

大家今日係未只温 Lit 咋?  點解今次考兩課咁少 ge?

最新消息: 亞女話今天lit test 唔算深,但都唔淺!

但Mr. Chan話星期一數學會深。。。

原帖由 bbqueen 於 10-6-8 17:44 發表

我囡話 GS & Maths 都深啊!  點解你哋次次都咁快派 ge!

我女話兩科都唔算深...Lit 都唔算深, 只係小小tricky , 睇下佢地熟唔熟都有無睇清楚題目, 我女8x到尾尾, 但係錯好好careless 的mistakes......

原帖由 carlily 於 10-6-8 22:40 發表

maths... 我都唔試點問.. 唉.. 次次話識.. 都係唔識. .kakkak

Maths..  佢話上星期五Mr. Chan話好深, 但結果唔係喎...hehe 你估佢兩個下年仲會唔會同班?!!

原帖由 ckckcktina 於 10-6-11 17:21 發表
bbqueen,

你地班仲未派咩? 我地都已經派淨一科囉. 阿女今次比上次差左d. 唉.... 又係錯d唔小心野. 都唔知佢睇咩. 成日都響到發夢

我女今次都係全線報「跌」左少少,錯個D係估都估唔到個D!sigh... 佢當然俾我開火啦!

原帖由 ckckcktina 於 10-6-11 17:21 發表
bbqueen,

你地班仲未派咩? 我地都已經派淨一科囉. 阿女今次比上次差左d. 唉.... 又係錯d唔小心野. 都唔知佢睇咩. 成日都響到發夢

我女今次都係全線報「跌」左少少,錯個D係估都估唔到個D!sigh... 佢當然俾我開火啦!

原帖由 ckckcktina 於 10-6-12 17:40 發表
SAMMOM,

你今次係唔係無上次咁緊張, 請假陪溫書呀? 我覺得成日臨尾個TEST就鬆晒. 無之前咁緊張.

我女GS幾傻呀, 人地問HK常見有咩動物, 佢揀左獅子, 老虎, 我都唔知講咩好...... ...

我女同您女成績差不多。。。最嬲就係請左兩個下午同佢溫!!!!

GS我女都係錯呢part, 仲有串錯water 你話係咪激死!!!

原帖由 ckckcktina 於 10-6-12 17:40 發表
SAMMOM,

你今次係唔係無上次咁緊張, 請假陪溫書呀? 我覺得成日臨尾個TEST就鬆晒. 無之前咁緊張.

我女GS幾傻呀, 人地問HK常見有咩動物, 佢揀左獅子, 老虎, 我都唔知講咩好...... ...

我女同您女成績差不多。。。最嬲就係請左兩個下午同佢溫!!!!

GS我女都係錯呢part, 仲有串錯water 你話係咪激死!!!

原帖由 ckckcktina 於 10-7-7 11:35 發表
sammom,

唔好咁啦, 知道阿女已盡了力就唔好再小佢啦. 咁你出年再請多幾日同佢溫定先囉.

我有個frd佢講出年d野仲深呀, 因中學投訴我地小學水平太低, so今年收生都係收小小. 有好大部分都入唔返中學. so來年我地小 ...

我都覺得暑假同佢地溫一次係好方法,等我諗諗仲有無其它好方法再通知大家!!!

原帖由 ckckcktina 於 10-7-7 11:40 發表
有無人收到料今年中學派位, 派成點呀? 有幾多個%入左呀? 淨係知1st round都唔係收好多個咋. 唉... 我地出年升P4, 都開始要有心理準備囉. 眼見今年升中派位都幾好成績. 希望輪到我地果陣都有咁好啦.

想問下知唔知中 ...

入左80個, 但係有另外十個入左dgs, 一個庇利羅士, 多數bAND 2 中 (2b) 都ok, 有一兩個BAND 3a 都得左!!!
點解我知得0今清楚, 因我個同事亞女今年mps 六年班, 成功入左MSS!!!

明天大家上來布下讀邊班!!!

原帖由 carlily 於 10-7-8 14:26 發表
報告 : 我女.. 4A

Carlily; 終於分開了, 我女4C

原帖由 ckckcktina 於 10-7-8 11:06 發表
SAMMOM,

你真係勁, 知得咁詳細
真係死, 得5成入左. 我地有4班. 即係有2班既人要自己搞定. 諗到都想死. even我地仲有幾年.

我唔係好明, 咩叫band 2b & band 3a, 即係咩呀? 咁佢地入到咩學校呀? ...

MPS會貫徹不公布排名, 用9個grade 代替, 分別為
1A, 1B, 1C - BAND 1
2A, 2B, 2C - BAND 2
3A, 3B, 3C -BAND 3
即每個Grade 約17人, 知道邊個grade 就大概知道考第幾(range only)

若小五下學期同小六兩次都係1A to 1C, 一定入MSS
2A 同2B 都好大機會, 2C 或以下, 大家心照.....

原帖由 bbqueen 於 10-7-8 17:12 發表

唔知點解出咗咁多個 post!

你係指我個post 出左好多次?

原帖由 浪女 於 10-7-12 13:48 發表
SamMom
可否再講清楚係點分9個grade? 係咪有三個呈分,每個呈分1A,1B,1C, 最幾一共3A,3B,3C就等於Band3?
我真係唔係幾明? 唔該.

小五同小六共三次考試,全級人共分為9個grade:
1a - 考全級1﹣17,
1b -  考全級18﹣34,
1c - 35 - 51
2a - 52 - 68
2b - 69 - 85
2c - 86 - 102
3a - 103 - 119
3b - 120 - 136
3c - 137 - 160

三次考試會有一個總grade.. 若是1A, 1B, 1C 必入MSS,
2A ﹠2B都OK,但之後個D就應該不行了,其實只是把全級名次用grading 取代。

原帖由 twu_hk 於 10-7-20 00:56 發表
我個女去4C呀, 我成日笑佢去左"死屍"班, 激死佢.  補習班搵左朋友介紹一間灣仔G-SET, 一星期三日, 其餘玩.

我女都係4C.....我仲未開始幫佢報補習班。八月先!

原帖由 carlily 於 10-8-16 15:52 發表
我想搵人上門教琴.. 你地有無老師介紹 呀 ????

thank a lot!!!

你而家住邊區?學幾多級呀?
‹ 上一主題|下一主題