用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網的家長們來談談
go

40網的家長們來談談 [複製鏈接]

原帖由 joanlai105 於 08-9-13 21:39 發表
請問各位家長,你們有了心水吗?不知協和小學(上午校)好不好?它09年會搬來這邊,新校應該容易入些,但不知好不好,有没有其它好的選擇?首選官立或津貼的. ...

收到今年的小學概覽既40網資料, 但上面冇協和小學。所以你未必可以選擇呢間喎!
我唸要等佢搬定左先得。可能搬左之後變左全日制。

原帖由 joanlai105 於 08-9-15 17:47 發表
你們了解聖紀文、嘉靈小學吗?

聖紀文係我的1st choice!不過4測2考....好辛苦呢

選協和上午校都幾煩喎, 頭幾個月先返半日, 之後又全日, 又要適應新校舍.....三思....

原帖由 ronleung 於 08-9-15 23:57 發表
荔天, 嘉靈, 善導, 瑪利諾神父, 聖紀文, 聖多瑪, 聖芳濟愛德, 聖安德烈, 基福, 旅商開平, 請問呢十間, 你地會點排位呢??

原本都諗聖紀文, 但4測2考真係不易. ...

排位暫時未唸, 因為仲有排先填。選左1st choice填自行先算。

聖紀文佢地成日測驗+考試, 都好既...因為唔洗每次都測咁多範圍 成日都要keep住溫書。另我又鐘意佢地既課外活動! 中學派位又非常好!

原帖由 maisylong 於 08-9-18 20:30 發表

唔該晒, 新校舍好靚, 好大.  遲d 40 網又多一間好學校可選!!  好野!!

協和小學校長承認已銷毀偷拍學生更衣片段

【on.cc專訊】中華基督教會協和小學下午校校長王玉棠,回應校內1名男教師,涉在舞蹈班課室放置攝錄機偷拍學生更衣事件時表示,師生周二晚於上舞蹈課時,發現課室窗戶及門口位置裝有小型攝錄機,追查後找出涉案教師,並報警處理。王玉棠又指,警方同意校方可內部處理事件,校方為保障學生私隱,決定即時銷毀有關錄影片段。

王玉棠指校方已即時解僱涉案教師,校方也沒有隱瞞事件,否則便不會報警。

協和家長收到通告, 通知此事係上午校既老師做。
得悉此事之後, 對此校評分大減...話就話解僱左果位老師, 但係個心都係唔知點咁.....

原帖由 ec822 於 08-9-23 12:21 發表
上左小學概覽看,
協和上午校搬去深水埗.係新校舍,但就於2009結束與銘賢中學聯.

協和下午校就無寫會搬,是否意味留原址?在下午校就有寫與銘賢聯繫.有醜聞的是下午校.

還未想好第一輪選那一間.想選基督教/無宗教學校. ...

發現醜聞是下午校老師, 但安裝攝錄機的人是上午校老師。下午校留在原址, 對於男孩子升中的校網比較好。

原帖由 ec822 於 08-9-23 14:33 發表
silver_ng
不太明.點解做係下午但安係上午校?

joanlai105
謝謝你的分享.
我都想去不太谷的學校.不過,新校不會和銘賢聯.同埋中學校網係深水埗.真係上午校好d.

請問你地會點選? ...

同一校舍, 地點係舞蹈室。

唔知大家有冇睇到另一個topic, 係明報升小特輯。入面有講抽中熱門學校既機會率同埋升中派位上英中既比率。

40網最勁係瑪小上午校, 有87%上英中。佢地下午校都有83%。之後係聖紀文, 有55%。再之後係基福。

當然, 有d學校冇回覆明報查詢, 所以數據都係參考之用。

我都填好表, 交聖紀文。我上次去過佢地openday, 真係比到一個好好既印象比我, 無論老師態度及小朋友既表現, 都非常之好。 (不過我只得15分, 應該都係唔得架啦 )

原帖由 lillymarie 於 08-9-24 12:56 發表

協和新校預計2009年12月落成, 最快亦要2009年度小一下學期, 即2010年初才會搬校舍, 搬咗之後先會轉全日制

所以協和上午校2009年度小一上學期仍然係上午校時間, 返7:30am, 放12:30pm左右, 在舊校址上課

如果因為 ...

但我經過時...見到好似地基都未打....一年多d起唔起得切呢

原帖由 LapHimMom 於 08-9-24 14:39 發表
但是開平在小學概覽中是無联繫中學的。
你對基福的意見又如何?

我打去問過開平, 佢地每年有20個中學位, 留比小學既畢業生。但果20個小朋友未必選返佢地中學, so真正會過中學果邊既可能只得10幾個, 而且又要最top。

btw, 佢地亦話過比我知, 唔一定第一志願先可以叩門, so 我唸我會放後少少。(因為派位都唔係真係太好)

原帖由 嵐嵐mimi 於 08-9-24 16:26 發表
講真丫, 多唔多新移民呢樣就好難講, 就算間學校係自行分配階段唔收新移民, 到大抽獎都輪唔到間學校要求啦, 間間都會有嫁啦.....

agree, 特別40網真係比較多少少。都有好既新移民同唔好既新移民既, 唔洗label佢地先。

原帖由 lillymarie 於 08-9-24 17:49 發表

個地盤開咗工啦, 學校亦預鬆咗時間,
最壞的打算係要小二先有得轉全日囉
報得協和就要考慮埋呢點

IC....我見仲未有D大舊野係入面打地基
希望佢可以快D起好啦, 等你地一班心儀人士可以快D去新校舍 如果唔係, 要坐果D接駁校車都幾煩呢....

原帖由 羊咩囝 於 08-9-26 12:41 發表
我今日交左表去善導, 並不是想象中多人, 十一點幾去到, 連埋我個仔份報名表都係得十五人!

係唔係同零三年出生%有関 定係 此校原來都無乜客?

你睇到有幾多份表呀? 我今日去聖紀文睇唔到呀! 我之外都仲有兩三個家長。我都係大約10:30左右。

BTW, 聖紀文比左張紙我, 話:

未獲派自行分配學位的學童必須辦理選擇學校手續,
如選擇本校為第一志願,則獲派機會較佳

我睇完就有兩個問號:
1. 電腦唔係RANDOM咩? 統一仲關自行事? 電腦會考慮埋呢個RECORD咩?

2. 是否言外之音? 講叩門機會呢?

‹ 上一主題|下一主題