用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請問崇真幼稚園是否很好呢 ?
go

請問崇真幼稚園是否很好呢 ? [複製鏈接]

原帖由 MMLAI 於 10-5-7 09:17 發表
老實講...一間學校行政方面真的很重要嗎??? 點解你地成日要話"崇真"行政有問題呢???? 一間好學校唔係師資重要D嗎???

其實我就一路都唔覺行政差, 因為佢地有小學部及幼稚園部, 而且仲有鬼死咁多活動, 真係學校書記本身未攪清楚邊樣打邊樣就已經要幫手答家長電話查詢啦。我覺得換轉係自己有份攪, 都未必攪到咁好啦。咁唔通叫學校唔好攪咁多活動比我d細路玩咩?

而師資就真係唔洗講, 全香港咁多家幼稚園, 除左國際學校外, 應該都冇邊間有咁多net teacher。

原帖由 tgrm 於 10-5-7 15:53 發表

呢個都係你個人認為?我覺得如果一間學校行政可以攪得好好師資一定唔會好差。 呢個唔係個人認為係常識。 ...

我就唔認同, 我覺得校長PR冇其他人咁叻JE...如果你知道崇真兩部每個月有幾多活動, 我唸你就會明白點解會比人咁既感覺。佢地真係個個月都有活動架! 好似5月就有健康生活日, 會同日邀請K1新生回校參加。6月就有懇親會, 係理工大學舉行。4月又好似有軍營, 3月又好似有教育營...真係好多活動架!

原帖由 Wingwingtong 於 10-5-20 23:47 發表
個人意見我覺得崇真唔好, 因為我小朋友亦讀近, 太多活動攪, 好似做show咁, 我諗d老師係好辛苦, 混亂一直都有人講, 我也認同! 而你地話小學選唔選崇真? 以我所知d朋友和其它屋苑的家長係好多唔選擇佢, 晤好講學校嘅問 ...

1. 做SHOW? 是做什麼SHOW呢? 真材實料叫你去參與既活動, 你覺得像做SHOW? 難道是歡樂滿東華般, 叫小朋友練習飲滾油嗎?
2. 混亂? 實例有嗎? 我自己有兩個小朋友讀, 做左崇幼都4年家長, 幸運地我冇遇過。願聞其詳。
3. 咁既價錢, 更多學校好過佢....WELL...亦唔代表果D家長既小朋友考得入。有時真係你選人, 人選你。好似女拔學費都係貴崇真幾百, 但又唔見得我想入就得。反之, 女拔又比多幾百, 又唔見得佢好似崇真有咁多外籍老師喎...

原帖由 BB成長期 於 10-5-17 13:41 發表
**另想問0下家長, 將來你們的小朋友會不會讀此校的小學, 還是考其他學校(知不知今年多不多小朋友考到傳統的名校), 因小學的學費不是平, 如同共他要付款的學校比, 我又範得小學沒有幼稚園出息, 而此學費亦可有很多學校choice.

我小朋友上年佢主流班畢業, 考左另一間直資小學, 冇係崇真讀。妹妹仍在讀K2, 今年9月會考小學。希望到時都考得好啦!

原帖由 MMLAI 於 10-5-24 09:20 發表
其實真係好多家長會係K1途中轉校架,如果你真係唔LIKE祟真KG你不如轉校啦可以流返D學位比其他小朋友麻!!!咁身苦為咩呢???

咁又係...如果唔鐘意間學校, 但又將自己心愛既寶貝交比佢地教, 都真係幾難受。而且小朋友會感覺到, 之後耳濡目染之下, 發覺父母同老師有分歧, 咁小朋友都好難做架。

原帖由 靚太太 於 10-5-22 14:55 發表
如果要我比分崇真這間學校我比95分, 我小朋友N1讀迦南playgroup讀維多利亞所以有比較會睇得出分別,其實兩間都ok不過如果要我排名次我會選擇
no.1崇真,no.2維多利亞,no.3迦南

小朋友讀左崇真後英文國語進步左 ...

你小朋友而家表演懇親會既舞比你睇未呀?到時睇SHOW唔好喊呀! =P

原帖由 chickenwing2006 於 10-5-26 01:44 發表
silvia ,

你好呀 ?  我就係個日健康生活日 " 彎腰 test " 個 mami 呀

我囡都報左 ballet dance 表演呀 ? 我都好期待個日呀 , 裙仔都訂左 .... 快 d 到個日就好啦 !!

係呢 , 我想問下你 k 2 係唔係都要報 ...

我記得你呀!:)
我女都會參加中國舞校隊, 全隊最細個應該係佢啦!  K2興趣班, 我當年冇, 不過我發展參加公開比賽既成績重要過興趣班好多, 所以你都係幫小朋友報多D公開比賽啦。
考小學既可以隨時搵我呀! 我PM我手提比你, 有需要第時都可以打比我問。

呀仔考到果間, 都係好彩 + 崇幼老師教得佢好, 我地屋企人只係做左本份JE...冇其他野做過。所以, 你都可以架!

原帖由 gracelam123 於 10-7-22 01:46 發表
請問此校, 有無幼兒n班, 定一考就 係k1?

學校多吾多用英文教小朋友?
有無 分本地課程, 同全外國老師教呢?
有學卷嗎?

因想報小朋友報英文幼稚園, 請幫忙, 謝!
...

去學校網頁睇睇, 有哂你既答案。

原帖由 MMLAI 於 10-7-22 15:32 發表
Hi Silvia Ng,
你好! 我囡囡今年入TT(IK1)我地都好開心呀..請問你仔仔考到邊間小學呀?
如唔方便可以EMAILL比我嗎[email protected]][email protected]

...

我仔仔讀保良局陳守仁小學。
‹ 上一主題|下一主題