用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 12:45 發表
其實我都讚成學校IN家長的.了解下家長係唔係都填表去報吓. 當係買個保險......等d一心一意想入TSL小朋友多d機會.
畢竟又不是傳統靠父母谷小朋友名校, 又沒有直屬補習社中學....很多人都以為TSL係比自已d家長吹到幾 ...

係囉...我都想TSL少D人考呀! 我唔洗咁擔心個女考唔考到呀嗎! 真係女拔同TSL收我都係選TSL架...如果兩間都真係收的話....哈哈!

BTW, 我就唔鐘意IN家長, 因為家長分分鐘講錯野, 攪到小朋友入唔到。所以都係睇小朋友實力同埋性格, 學校自會選出適合既小朋友。

原帖由 hui3328 於 10-9-9 11:23 發表
報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

...

呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!

希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!

最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

原帖由 olima 於 10-9-10 23:49 發表
我已選了10月10日早上陳守仁面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?ba ...

呢個要問返上年報名既家長啦, 因為前年係唔洗特登返去交資料, 只要1ST INTERVIEW時交。小朋友有佢地IN, 大人有佢地交資料&填問卷。

原帖由 fireworks 於 10-9-11 15:53 發表
姐姐仔,

不要這麼說嘛, 考到好幾間後再停一停, 想一想吧.

我對當年決定也不曾感到後悔, 只是每位家長所需有不同.

懸崖立馬,  好過臨渴拙井....
  ...

溫馨提示, 應寫成"掘井", 你那個是錯別字呀!

看過你的分享, 得知你的孩子在TSL有一段經歷。我就覺得, 每間學校都有百厭頑皮既小孩子, 有時並唔係單靠老師就可以教得好佢, 亦唔應該有膚色及性別之分。所以就算轉去邊間, 都會遇到呢D小朋友, 只要自己教導小朋友唔好咁易受人影響就得啦。

而唔好既老師, 亦都一樣, 每一間學校都會有。津校有, 直資有, 私校有, 國際學校都有。但前者冇得辭退某D差既老師, 但後面三種就有咁既主動權。有時可能家長要求太多/太高, 要老師當自己個小朋友係太陽, 個個都要圍住佢去轉, 咁老師偶有不從, 就被界定為"衰老師/老師唔好", 咁樣定位, 我就不敢苟同。

其實每個家長選校, 都必須以小朋友能力, 性格去決定。呢D做家長既亦都應該知, 而唔係去做"羊太"。如果對學校連基本既了解都冇, 咁入到去就會失望而回。

我估你小朋友而家轉左去一間冇百厭頑皮,全部老師都好好既學校啦! 不如PM黎聽, 等我又認識下啦!

原帖由 fireworks 於 10-9-11 18:33 發表
我也有温馨提示啊, 那個不是錯別字呢...意思相通.

朱子治家格言
黎明即起,灑掃庭除,要內外整潔;既昏便息,關鎖門戶,必親自檢點。一粥一飯當思來處不易;半絲半縷,恆念物力維艱。宜未雨而綢繆,毋臨渴而拙井!
...

真係唔好意思, 大家鄉下唔同, 你學既字同我學既字都唔一樣。

網上搵到既野...大家真係不能盡信呀!

原帖由 wmt 於 10-9-11 22:25 發表
唔明. 我已經好細心讀你們的意見, 當中就讀的家長, 請幫忙解答.

我在下面條link, 見到個表, 是入中學的分報, 有146人, 又話縮班後p.1有175個位, 剛畢業的p.6係未縮班, 應該多過175人.

那麼, 有幾十個去了那些學校? ...

我個人估應該係有D返左自己國家繼續學業。聽聞以前好似NCS比較多D。不過我仔今年都有10個NCS同佢一班。

原帖由 ziyi 於 10-9-11 22:35 發表
我比較八卦,因此將名單down load至Excel
用count的function, 總共是3819個, 而號碼編號是3827
應該是刪了那些玩的,因第1天看到有個申請人的姓氏是"aaaaaaaa"
jump左538,791,1277,1664,2057,2316,2546,2882,
...

辛苦哂...仲有我見到有D好似DUPLICATED, 但唔知今年學校仲有冇收報名表, 以往仲有D家長交去學校而唔上網架。佢地個NUMBER又係另一條隊。唔會用返75字頭。

原帖由 wmt 於 10-9-11 21:41 發表
我留意了兩年, 3600是編號, 不等於人數. 我記得有跳號的.
e.g. ~1xxx (not 1999), 另由2001開始, 然後~2xxx(not 2999), 然後跳到3001再開始.
我想是另外分開一些申請表, 如french同學的表, 或外籍學生的申請, 或直屬 ...

我估係DUPLICATED而家長打去學校CANCEL。所以會有跳NUMBER既錯覺。
見有D一睇就知佢係NCS既姓氏, 但NUMBER都係順住去, 所以你講既野未必成立。

原帖由 山山 於 10-9-12 00:20 發表

好奇一問, 你的囝囝如何comment 這些NCS 呢??

如不方便, 可PM, thanks!

佢話佢地好乖, 我仔仔都同佢地好好朋友架! 有個菲律賓女仔好鐘意同我仔仔玩, 點知佢成日係小息都係帶佢去圖書館。我個仔就比較百厭, 所以去左幾次圖書館後, 就走去操場玩囉。佢地讀書都好鬼勁架...呢個女仔好似全班考第三。

原帖由 bchi 於 10-9-13 17:10 發表

蕭阿E,

你估阿女會唔會疊在同一日IN ? ...

有可能會疊三間....哈哈! 而家冇眼睇...希望分開時段啦! (好彩TSL填10月10日, 否則可能疊4間)

原帖由 ziyi 於 10-9-13 22:49 發表
我都可能有2間, 其實DGJS是否係10月9日

聽聞好似係8 OR 9 OCT....

交比主了...佢鐘意點就點啦! :)

原帖由 Whitepine 於 10-9-13 23:35 發表
Yes, How?? They have to interview nearly 350 - 400 kids per hour...I guess.

今年3827人, 每8人一組, 咁每日要IN 大約240組。當佢地由早上8:00開始至下午5:00, 一個鐘LUNCH, 半小時一組。即係話開15個課室就應該攪掂...
15 X 2 X 8 = 240
一層好似6個CLASSROOM, 應該OK既。(我仔以前都要上到5/F INTERVIEW)

回復 1# mat媽 的帖子

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 20/chatb/Priv06.txt

原帖由 KOKOMAN 於 10-9-25 19:21 發表
恕我老實,我報 TSL 都是當買保險,我首選是宣道和 SFA。
我同事個仔讀 TSL 都是派中中,但另2個讀宣道和 TSL 就派名英中,佢地都話這兩間90幾%派英中,TSL 派名英中較少,通常都是入新直資。

...

你意思指宣道&SFA吧?

每間學校總會有人派中中, SFA同宣道都會有。做家長既要佢地小朋友唔好去到果個位都叫盡左力。

而之前都有人講, 因TSL有FRENCH STUDENTS, 香港唔多學校有FRENCH比人讀, 所以佢地可選既學校有限, 而新直資就可以OFFER到比佢地。

希望你小朋友入到你鐘意既學校啦...D BACK UP既...不如留返比我呢D 1ST PRIORITY 啦!

最後cut off係3828,即係差不多22個先選一個,真係鍾意又好,back up又好,要入到真係好難。
如果有家長係當back up,真係希望到時大家可以盡快放返個位出黎,等waiting list既人可以係十二月底前有offer.因為十二月之後,所有waiting都會無效,要重新再考2nd phase了!到時真係仲難考呀!
‹ 上一主題|下一主題