用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

原帖由 waiyuet 於 10-9-30 22:14 發表
I received the rejected letter today

Oh...sorry to hear about that!

Do you mind to let me know which date did your child went to the 1st interview? Thanks in advance!

原帖由 cpcog 於 10-10-2 21:54 發表
I also think we are lucky. :)
We had 2nd in last week.

I understand it is really suffering to wait and wait.. when will you have the interview in Pui Kiu?

恭喜呀! :)

原帖由 cpcog 於 10-10-2 23:51 發表
Thanks!! :) how about you? I know you also had interview before.

呵呵...我地早幾日(28/9)先1ST IN, 應該都要等下啦! 我估大約要等兩星期吧...如果冇人約2ND, 就等多兩個禮拜收掛號信

原帖由 Piyoma 於 10-10-6 11:29 發表
請問 是否 reject 或 accept 也會收到 掛號信呢?

我家人剛收到一封掛號信

聽聞reject 先會收掛號喎

係呢, 我想問有得2ND IN果D, 係咪兩星期左右就收到電話架? 如果係, 我地就睇呢個星期了...

thanks for the advise! :)

原帖由 sleepy2005 於 10-10-14 09:36 發表
Thanks, but i really doubt that....

我28號IN, 都係冇電話+冇信...睇黎我都係等收掛號信!

原帖由 2boysmami 於 10-10-14 10:17 發表
你地都話好d呀, 「又係waiting...」, 我連waiting的信都未曾收過, reject就有份, 間間都好似涷過水咁....

想問問而家收到waiting的小朋友, 佢地英文方面係咪已經都係好叻kar la, 幼稚園係英文還是中文授課? ...

我又唔覺得我個女差喎! 只係唔適合je...而且呀媽好老實咁填份問卷, 考幾多間學校都寫哂...我估都會有d影響掛...哈哈!
你都唔好覺得小朋友唔得呀! 只不過係唔適合咋! 遲d就會收到其他學校既好消息架啦!

原帖由 愚人 於 10-10-14 12:05 發表
我小朋友係讀英文幼稚園, 但我唔比佢入國際班, 因為佢中文k1時好差. 依家好左好多.
佢由小到大對英文好有興趣, 3yrs 已經識2-3音的phonics, 而且當時已經可以串january to december, cambridge starter 今年都考左,  ...

我女都係自細中文差呢...而家都尚在進步中, 大有改善空間呀! 我之前都想比佢考下starter, 不過又覺得冇咩意思。反而大仔p1時學校有安排問我地考唔考, 我就無啦啦比佢去玩下, 咩都冇學過就15盾, 應該唔係好難掛?! 我唸佢地太細考反而係唔識答題技巧, 而唔係佢地唔識答呢...

Just got the call from the school and we will have 2nd interview on coming Wed. Our 1st in is held on 28 Sept.

原帖由 2boysmami 於 10-10-19 00:08 發表
請問有冇小朋友會在2nd in完收到waiting or reject letter呢? 謝謝您們的回覆

你也是明天2ND IN嗎?

原帖由 2boysmami 於 10-10-19 11:53 發表
原本係明天下午3點, 但我驚小朋友lee個時間會眼訓, 影响狀態, 所以安排左Thur 上午, 又要請假了…

我地聽日兩點呀!放左學過去都OK。但佢叫我帶K2全年手冊, 不過我唔見左上學期果本, 只得下學期咋。

原帖由 愚人 於 10-10-21 00:00 發表
係第2個topic 度有小朋友去st. margaret interview, staffs安排不善, 小朋友沒人帶就搭lift
我個日就未見過. 反而見個staff 帶小朋友上去interview就好細心, 同小朋友等lift 時傾下計輕鬆下, in 完返來一定有人帶去 ...

我女1st in都係同另外三個小朋友自己出lift, 不過佢話有老師係lift入面架喎。今日我都見到有個小朋友出左lift後見唔到父母, 想行出出面, 我就叫佢坐底等daddy mummy。兩次都係冇大人陪小朋友出lift的。

其實我又OK架! 佢點都唔會走到出去馬路啦! (有門衛姨姨)而且由細都大都教佢, 唔見左爸爸媽媽唔好周圍走, 我地一定會返去搵返佢。如果佢又心急搵我地, 咁就搵黎搵去都搵唔到架啦。

而且小朋友上左去INTERVIEW之後, 家長可以去廁所/買野食, 但都唔好攪咁耐。話哂個細路都係自己既, 唔係交左比人之後就唔洗理。

原帖由 lamlam23 於 10-10-21 23:00 發表
我個女都係WAITING LIST,係咪冇REJECT LETTER KA?

有, 仲會寄掛號比人添!

原帖由 愚人 於 10-10-21 23:53 發表
隔離好兇, 為粒x賣都話餐死. 都係依度安全d.
有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友s ...

呢個係避風港嗎

我信自作自受...所以我成日都比我D仔女串我...哈哈哈! 我只可以話我自己抵死...

原帖由 suewong 於 10-10-22 12:20 發表
i just got a call this morning and we will have 2nd interview on next monday.  the 1st interview was held on Oct 5 afternoon.

簫亞姨,
how is your 2nd interview on last Wed?  Did they ask parents diff ...

哦, 都係冇咩特別野問, 我入去之前小朋友先入去, 同副校長傾左大約20分鐘(用英文及中文), 之後先請我入去。
入到去佢會講一次小朋友之前答佢乜野, 睇下我有冇咩補充。傾完就會問返我有冇咩問題想問學校, 同埋解釋升中係唔JOIN統一派位。我都係自己一個去, 老公冇時間一齊去。佢當日又冇問我, 我先生做咩唔去喎。
不過我個女果日勁百厭, 我入到後就周圍走, 玩圖書, 左住我同副校長傾計, 又走去我後面大大力同我DUP骨(真係肺都甩)...所以應該都係兇多吉少...嘻嘻...

我今日收到取錄信, 要我11月4日前交留位。

我地9月28 1ST IN
10月18收電話通知去2ND IN
10月20 2ND IN

不過我睇有一份家長回條, 入面D TERMS幾奇怪, 講真都有D POINTS令我幾反感...UM....要唸唸....

原帖由 一家三口 於 10-10-28 12:05 發表

不用想啦. 可以慳回留位費啦. 我估TSL 妳囡囡入的機會都好大啦.

講黎聽吓有幾反感.... 可以PM話過我知喎.

都好...我都想你睇下你地有冇簽過呢D野。不過要比D時間我打

原帖由 ziyi 於 10-10-28 12:06 發表
八卦一下,PM那些反感的terms
另外,GH怎樣?阿妹in了未

GH一早見左, 不過呢間唔洗2ND IN, 到11月20就知收唔收。
‹ 上一主題|下一主題